Babyboom in Drenthe: Midden-Drenthe koploper 

Babyboom in Drenthe.
Foto:

Tussen de Drentse lakens was er in 2020 niets te merken van de coronabeperkingen. In Drenthe is dit jaar namelijk sprake van een heuse babyboom. Van januari tot en met oktober werden dit jaar al 3.684 baby’s geboren. Dit zijn er 235 meer dan tijdens de eerste tien maanden van vorig jaar, wat neerkomt op een stijging van 6,8%. In de gemeente Midden-Drenthe was deze stijging zelfs 32,8%. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en de Nederlandse Zorgautoriteit.

In de gemeente Midden-Drenthe werden de eerste tien maanden van het jaar al 271 baby’s geboren. Dit zijn er al 67 meer dan dezelfde periode vorig jaar en zelfs 25 meer dan in heel 2020. Ook in Meppel waren er van januari tot en met oktober verrassend meer geboortes dan dezelfde periode vorig jaar (+25%, van 244 naar 305), gevolgd door de gemeente Aa en Hunze (+13,6%). De gemeente Emmen laat evenals de meeste andere Drentse gemeenten een lichte stijging zien; van 736 naar 756.

In de provincie Friesland was de stijging van het aantal geboortes het grootst. Hier werden de eerste tien maanden van het jaar zelfs 8,9% meer baby’s geboren dan in 2020. Maar ook onder de rivieren was er meer pret in bed. Zo was er in Noord-Brabant een stijging van 7,9% en in Limburg werden er 7,3% meer baby’s geboren. Drenthe staat op de vierde plek. De kleinste stijging vond plaats in Zeeland (+2,8%).

Door de uitbraak van het coronavirus werden vorig jaar 23% minder IVF-behandelingen uitgevoerd ten opzichte van de vijf voorgaande jaren. Het aantal behandelingen daalde van gemiddeld 10.900 naar 8.400. Ook dit jaar is de verwachting dat deze daling zal doorzetten. Door uitgestelde zorg zijn veel IVF-behandelingen uitgesteld en zelfs stopgezet.

Bron en foto: Independer.

Reacties

Cookieinstellingen