Huizenprijzen met meer dan 20 procent gestegen

Foto:

De Nederlandse huizenprijzen waren in november 20,1 procent hoger dan een jaar eerder. Volgens het CBS en het Kadaster is dat een evenaring van de twee grootste prijsstijgingen in de afgelopen veertig jaar.

Ook in februari 2000 waren koopwoningen 20,1 procent duurder dan een jaar eerder. Toen verwisselden huizen gemiddeld nog voor bijna 160.000 euro van eigenaar. Vorige maand was dit bedrag opgelopen tot meer dan vier ton, waarbij nieuwbouwhuizen niet in de berekeningen zijn meegenomen.

Sinds 1977
Deze gegevens over de huizenprijzen worden bijgehouden sinds 1995. Voor een vergelijking die verder teruggaat in de tijd ben je al gauw aangewezen op oude cijfers die alleen per kwartaal zijn geregistreerd. De laatste keer dat er in een kwartaal sprake was van een hogere prijsstijging dan afgelopen maand, was in 1977.

Stimuleren
In de jaren zeventig gingen de huizenprijzen sowieso sterk omhoog omdat de overheid het kopen van een woning toen erg probeerde te stimuleren, weet CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. In de jaren daarna ging het slechter met de economie en zakten de prijzen om vervolgens in de jaren negentig weer duidelijk op te lopen. Eind jaren negentig waren spaar- en beleggingshypotheken daarbij sterk in opkomst.

Aanbod geslonken
De huizenprijzen zitten inmiddels al weer een tijd flink in de lift. Daarbij speelt mee dat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes heel erg laag. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben veel mensen grote moeite om nog een huis te bemachtigen.

Minder verhuizingen
Dat er steeds minder huizen zijn om uit te kiezen drukt ook op het aantal verhuizingen. In november vonden er op de woningmarkt ruim 16.000 transacties plaats. Dat is 13 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Fiscale voordeeltjes
Kenners waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft daarnaast herhaaldelijk aangegeven dat er wat gedaan moet worden aan de fiscale voordeeltjes voor huizenbezitters, die de vraag op de markt extra aanjagen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de hypotheekrenteaftrek. Juist omdat mensen in staat zijn veel te betalen voor een huis, lopen de prijzen volgens de centrale bank zo hard op.

 

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen