Nederlander wil meer gezelligheid in de buurt

Foto:

Nederlanders zijn tevreden over hun buurt, maar hebben behoefte aan meer sociale interactie. De meerderheid vindt bovendien dat corona de omgeving niet gezelliger heeft gemaakt. Dat is de uitkomst van een landelijk buurtonderzoek van RegioBank.

Nederlanders geven hun buurt over het algemeen een voldoende: een 7,4. We zijn vooral te spreken over de voorzieningen, de veiligheid en de hoeveelheid groen in de buurt, Met een score van 6,5 blijft er echter werk aan de winkel voor de gezelligheid, waaronder contact met buren.

Jeu des boules
Corona heeft het buurtleven niet fijner gemaakt. En dat terwijl mensen baat hebben bij een prettige buurt. Bijna 60% van de Nederlanders vindt hun buurt niet leuker dan voor de pandemie, en een net zo grote groep vindt het er niet gezelliger op geworden. En dat terwijl er wel degelijk ideeën zijn om de buurt gezelliger te maken. Zo kwamen de in het onderzoek ondervraagde personen zelf met ideeën om de sociale cohesie in hun buurt te versterken, bijvoorbeeld een Whatsapp-groep voor de buurt, een buurtregisseur en zelfs een jeu-des-boulesbaan.

Nederlanders zijn sociaal
Aan de intentie ligt het niet; de meeste Nederlanders lijken ook doordrongen van het belang van een sociale buurt. Zo zegt maar liefst 99% van de meer dan 1.000 respondenten dat zij hun buren groeten en heeft ruim de helft in het afgelopen jaar een kopje koffie gedronken met de buurtgenoten. Ook klussen (37%) en wandelen (24%) met buurtgenoten zijn populaire activiteiten.

Betere kansen
Prof. dr. Jochem Tolsma, bijzonder hoogleraar bij de Rijksuniversiteit Groningen onderstreept het belang van de buurt: “Sociologen doen al lang onderzoek naar hoe buurtkenmerken samenhangen met bijvoorbeeld sociaal vertrouwen, gezondheid, onderwijs- en arbeidsmarktkansen. Hoewel kenmerken van bewoners, zoals opleiding en inkomen, belangrijker zijn dan buurtkenmerken, doen buurten er wel degelijk toe. Als je in een goede buurt woont, heb je betere kansen in het leven. Daarnaast: om sociale scheidslijnen te overbruggen is het belangrijk om in contact te komen met elkaar. Contact met buurtbewoners kan daar zeker aan bijdragen.”

Buurtwens
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederlanders hun buurt voor het nieuwe jaar meer feestelijke activiteiten toewensen (21%), al zijn betere voorzieningen voor ouderen (22%) en meer groen (24%) ook populair. Om mensen een handje te helpen hun buurt fijner te maken, is RegioBank een actie gestart: iedereen mag z’n idee voor een fijnere buurt op een wenskaart in één van de kantoren van de Zelfstandig Adviseurs schrijven en dan worden begin volgend jaar een aantal buurtwensen met hulp van de bank vervuld.

 

Bron: Regiobank. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen