Kort geding over lockdown

Foto:

Advocaat Bart Maes bereidt een kort geding voor over de invoering van de lockdown. De advocaat verwacht dat de spoedprocedure tegen de Nederlandse staat deze week dient.

“Al tijdens de persconferentie van zaterdagavond werd ik benaderd door burgers, ondernemers en studenten”, zegt Maes. Hij noemt de plotselinge invoering van de lockdown “een klap in het gezicht”. Maes: “Het wordt een kort geding tegen de algehele lockdown en het moment van aankondiging, een week voor kerst. Het is een drama voor winkeliers, restauranthouders, hoteliers, studenten en zeker aan het jaareinde. Zij zitten in de rats. Ik kom op voor de belangen van deze ondernemers en jongeren.”

Maes hoopt morgen een datum voor de behandeling te krijgen. In de conceptdagvaarding stelt Maes onder meer aan de orde dat grondrechten alleen tijdelijk mogen worden ingeperkt, maar dat de coronamaatregelen alsmaar voortduren. “Volgende keer komt er weer een nieuwe variant.”

QR-code
Maes voerde eerder een kort geding tegen de Nederlandse staat over de invoering van de coronatoegangspas, dat hij verloor. De rechter bepaalde op 6 oktober dat het coronatoegangsbewijs toegepast mag blijven worden. Op 14 januari dient het hoger beroep tegen deze uitspraak bij het hof in Den Haag. Ook loopt er nog een bodemprocedure over het coronatoegangsbewijs.

Minder besmettingen
Ondertussen daalt het aantal positieve tests gestaag, zo meldt het RIVM. Gemiddeld waren er in de afgelopen week 14.278 positieve tests per dag. Twee weken geleden lag dat gemiddelde nog boven de 21.000.

Ziekenhuizen
Ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen daalt al enkele dagen achter elkaar. Woensdag was sprake van een flinke daling, met 122. Donderdag ging het cijfer met 76 omlaag. Ook vrijdag en zaterdag daalde het aantal patiënten hard, met respectievelijk 90 en 102. Er liggen nu 2323 mensen met covid-19 in het ziekenhuis.

Prikcapaciteit uitbreiden
De GGD’en gaan hun prikcapaciteit maximaal uitbreiden door op lokaal en regionaal niveau te kijken waar nog groei te behalen valt. Dat gebeurt met hulp van ziekenhuizen, huisartsen, Defensie en het Rode Kruis. De GGD’en zetten komende weken “alles op alles” om alle Nederlanders van 18 jaar en ouder een boosterprik aan te bieden. De prioriteit ligt deze dagen bij de 60-plussers.

 

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.