Handhavers gaan vooral letten op groepsvorming buiten

Foto: Redactie

Handhavers gaan in de strenge lockdown die vanaf vandaag geldt met name goed letten op groepsvorming buiten. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en namens de burgemeesters.

Nu er nog maar twee mensen bij elkaar mogen komen buiten, zijn feestjes, picknicks, demonstraties en andere bijeenkomsten ook verboden. Daar zal op gehandhaafd worden, want het idee achter alle ingrepen is dat mensen bij elkaar uit de buurt moeten blijven, aldus Bruls. “Het virus is exponentieel verraderlijk. De burgemeesters zijn het dan ook helemaal eens met de preventieve, strenge ingrepen. Zo krijgt de boostercampagne ook een kans. Het is spijtig, vooral voor de ondernemers die nu al voor de tweede keer getroffen worden rond de kerstvakantie.”

Vandaag al
Bruls verwacht dat politie en handhavers vandaag vooral zullen gebruiken om op gang te komen en te monitoren hoe het gaat. “Dat betekent niet dat mensen moeten denken dat ze dan nog even snel hun gang kunnen gaan, want wie vanaf vanochtend de regels overtreedt moet niet raar opkijken als de politie komt ingrijpen. We moeten nu streng zijn, anders gaat het misschien nog veel langer duren.”

Lockdown tot 14 januari
Het kabinet heeft gisteren besloten dat Nederland vanaf vandaag tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari in lockdown gaat. Dit om de verspreiding van de nieuwe omikron-variant van het coronavirus te vertragen, om zo de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. In de tussentijd is het de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen een boostervaccin halen en om meer zekerheid te krijgen over de effecten van omikron.

Maatregelen vanaf vandaag:

 • Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
 • Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
 • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.
 • Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.
 • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
 • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.
 • Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
 • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.
 • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
 • Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
 • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

Ondernemers kunnen gebruikmaken van het steunpakket dat onlangs is uitgebreid en verlengd.

Booster
Om de bescherming tegen de omikronvariant te verbeteren, krijgen alle 18-plussers zo snel mogelijk een booster aangeboden. Alleen met een booster ben je beter beschermd tegen deze variant. Het streven is dat zo veel mogelijk 60-plussers voor de jaarwisseling hun boosterprik halen. Daar waar de capaciteit het toelaat zullen 60-plussers die in januari pas een afspraak hebben, worden uitgenodigd hun afspraak te vervroegen. Ze krijgen hierover in de loop van volgende week een sms. Neem hierover niet zelf contact op met de GGD. Rond 7 januari zullen alle 18-plussers de kans hebben gekregen om een online afspraak te maken voor een boostervaccin. In de tweede helft van januari moet iedereen van 18 jaar en ouder, die meer dan drie maanden geleden is gevaccineerd of een infectie heeft doorgemaakt, de kans hebben gehad een boostervaccinatie te halen.

Maak uw afspraak zo veel als mogelijk online. Dat helpt de GGD om de boostercampagne zo soepel en zo snel mogelijk te laten verlopen. Bent u niet handig met de computer, vraag dan hulp aan kinderen of kennissen. Ook bij de bibliotheek zijn mensen die u kunnen helpen.

 

Bron: NieuwsNL/ANP/Rijksoverheid. Foto: Redactie.

Reacties

Cookieinstellingen