Drentse ondernemers willen sneller uitbreiding stroomnet

Foto:

De verduurzaming van veel Drentse bedrijventerreinen dreigt ernstige vertraging op te lopen. Energietransporteur TenneT wil het hoofd-elektriciteitsnet in Drenthe pas in 2029 uitbreiden, nadat eerder werd uitgegaan van 2025-2026. Drentse ondernemersorganisaties vinden dat veel te laat, schrijven ze in een brief aan de directie van TenneT.

De uitbreiding van het hoofdnet is nodig omdat aan de ene kant de vraag naar elektriciteit de komende tijd fors toeneemt en aan de andere kant bedrijven met ‘Zon op Dak’ hun overtollige elektriciteit van de zonnepanelen moeten kunnen terugleveren. Dat is voor de vele bedrijven met een aansluiting ‘grootverbruik’ nu tot zeker 2029 niet mogelijk, zo blijkt uit de nieuwste planning van TenneT. Het gebrek aan teruglever mogelijkheden van zonnestroom frustreert sterk een betaalbare verduurzaming van het Drentse bedrijfsleven, zo stellen de ondernemersorganisaties. Plus dat het ook remmend werkt op de vestiging van nieuwe bedrijven die dicht in de buurt van het hoofdnet willen zitten vanwege hun energiebehoefte.

De ondernemersorganisaties uit Assen, Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Meppel en Noordenveld schrijven in de brief aan Tennet-baas Van Beek dat ze op zich erg blij zijn met de grote ambities die de stroomtransporteur neerlegt in de eerste openbare versie van het nieuwe investeringsplan Net Op Land 2022-2030, maar dat ze tegelijkertijd veel meer tempo willen in deze regio. De zorgen zitten hem zowel in de nu al aangegeven vertraging naar zeker 2029, maar ook in de vele mitsen en maren die op tal van plaatsen in het investeringsprogramma zijn opgenomen. En dan gaat het om planologische procedures, om geld dat nodig is en om gebrek aan technici om het werk uit te voeren.

 

Bron en foto: Ondernemend Emmen.

 

Reacties

Cookieinstellingen