Carbid 2021 in Drenthe: geen publiek, met slechts vier personen en geen alcohol

Foto:

De twaalf Drentse burgemeesters staan carbidschieten onder voorwaarden toe. In de hele provincie moeten carbidschutters zich vooraf aanmelden, is er geen publiek, geen bier, geen tent en mag het schieten met maar vier personen.

Ook geldt er een eindtijd van 17.00 uur. Op deze manier willen de burgemeesters recht doen aan de mooie traditie en tegelijk ook voorkomen dat groepen mensen bij elkaar komen en het aantal besmettingen weer toe gaat nemen na oud en nieuw.

De regels zijn als volgt:

– Carbidschieten is toegestaan in kleine groepjes (maximaal 4 personen).
– De eindtijd is 17:00 uur.
– Randactiviteiten, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een tent voor publiek, het toelaten van publiek en schenken van alcohol aan publiek, zijn niet toegestaan.

Veiligheid voorop

De burgemeesters doen een oproep aan alle Drenten om de veiligheid voorop te stellen. Daarom wordt aan iedereen gevraagd om alleen met een ervaren BOCK te schieten en er niet aan te beginnen als je het nog nooit gedaan hebt. Een BOCK is een Bewust Oplettende Carbid Knaller. Een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips:

1. Bereid je goed voor. En informeer bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.

2. Bescherm jezelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.

3. Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om te brandwonden te koelen, blusdeken) zodat je goed kunt handelen als er toch iets misgaat.

4. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft. Schiet met een plastic bal in plaats van een deksel en zorg dat de
bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.

5. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten.

Kijk voor meer informatie op http://www.wieisdebock.nl

Lees ook Column: Strenger carbidbeleid in De Wolden is enkel voor de bühne

 

Bron: Drentse gemeenten. Foto: Henk Sieders.

Reacties

Cookieinstellingen