Gemeente koopt werk van kunstenares die Holocaust overleefde

oznorCOBR
Foto: Gemeente Aa en Hunze

De gemeente Aa en Hunze heeft het schilderij ‘Vuur met rails’ gekocht. Het is gemaakt door Yehudith Heymans-Gudema en heeft als thema de Shoah: de genocide op Joden in de Tweede Wereldoorlog. Harry Dijkstra, voorzitter van Stichting Struikelstenen overhandigde het schilderij aan burgemeester Anno Wietze Hiemstra (foto).

Op 5 oktober werden in Aa en Hunze struikelstenen onthuld. Naar aanleiding van deze gebeurtenis heeft de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze ook een expositie opgezet. Deze expositie bestond uit negen schilderijen en negen etsen gemaakt door Yehudith Heymans-Gudema. Zij schonk deze etsen en schilderijen aan de stichting. Sommige werken zijn nog te koop. De opbrengst van de werken komt ten goede aan Stichting Struikelstenen Aa en Hunze.

Yehudith Heymans-Gudema was via Teams ook aanwezig bij de overhandiging. De kunstenares is in de Tweede Wereldoorlog te vondeling gelegd. Daardoor heeft ze de Holocaust overleefd. Haar ouders, Jacob Gudema en Rebecca van Amerongen en haar broertje Benjamin hebben de oorlog niet overleefd, zij zijn allemaal in Sobibor vermoord.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen