Nieuwe coronavariant Omikron ook in Nederland

Foto:

Bij dertien van de vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol aangekomen reizigers die positief op corona hebben getest, is tot nu toe de Omikron-variant van het virus aangetroffen. Dat meldt het RIVM. Het onderzoek naar alle 61 positief geteste personen is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen, aldus het RIVM.

Nederland staat daarmee in één klap in de top van de lijst met landen waar de meeste coronabesmettingen met de Omikron-variant officieel zijn bevestigd. Zuid-Afrika voert de lijst aan.

De Omikron-variant werd halverwege deze week in zuidelijk Afrika voor het eerst ontdekt. Het is onduidelijk hoeveel gevallen van de Omikron-variant daar precies zijn vastgesteld, maar wetenschappers schatten volgens The New York Times het aantal inmiddels op duizenden.

De meeste zijn ontdekt in Zuid-Afrika. De totale besmettingscijfers in het land hebben de afgelopen weken een enorme vlucht genomen. Van een paar honderd nieuwe gevallen per dag eerder deze maand naar 3220 in de afgelopen 24 uur. Zuid-Afrikaanse gezondheidsexperts denken dat de Omikron-variant verantwoordelijk is voor 90 procent van de nieuwe gevallen.

In andere landen gaat het nog om slechts enkele gevallen. In Duitsland zijn tot dusver drie gevallen bekend, in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken twee en in Italië, België en Tsjechië vooralsnog één.

Controle gemeenten
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet gistermiddag weten dat er een quarantaineplicht geldt voor mensen die uit zuidelijk Afrika ons land binnenkomen. Hij zei ook dat alle mensen die uit een hoogrisicoland aankomen in Nederland gebeld worden door de GGD. Verder vroeg hij gemeenten om de mensen in quarantaine ook aan de voordeur te controleren.

Volgens De Jonge is het nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van de nieuwe coronavariant. “Wat we zeker weten is dat die besmettelijker is dan de Delta-variant”, aldus De Jonge. Of de variant ook invloed heeft op het ziekteverloop van Covid-19 of de gevolgen voor de vaccins, dat wordt nog onderzocht.

In totaal zijn 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol arriveerden door de GGD getest op corona, van wie 61 positief. Zij werden overgebracht naar een quarantainehotel bij Schiphol. Zij mogen daar alleen weg om thuis in isolatie te gaan, als ze met beschermd vervoer kunnen worden opgehaald, aldus De Jonge.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen