Minder werklozen in Drenthe; krapte op arbeidsmarkt

Foto:

Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe is in oktober verder gedaald. Door deze daling en de stijging van het aantal vacatures, zijn de personeelstekorten van voor corona terug. Dat meldt UWV, die samen met partners werkt aan het plaatsen van werkzoekenden op kansrijke beroepen en daarmee het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt.

Eind oktober telde Drenthe 5.504 WW-uitkeringen: een daling van 194 (-3,4%) ten opzichte van de vorige maand. De WW daalde in de afgelopen maand in de meeste sectoren, maar vooral in de uitzendsector, vervoer & logistiek en detailhandel. Eind oktober 2021 was het aantal WW-uitkeringen in Drenthe ook ruim lager dan een jaar eerder (-27,0%). Sinds vijf maanden ligt de WW er weer onder het niveau van eind 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie. Ook landelijk is er sprake van een vergelijkbare daling.

Door de afname van WW-uitkeringen en toename van vacatures is het moeilijker voor werkgevers om personeel te vinden. Het blijkt dat de personeelstekorten van vóór corona terug zijn en zelfs groter zijn dan voor de pandemie. De regionale lijsten met kansrijke beroepen geven inzicht waar de kansen liggen voor werkzoekenden en voor welke beroepen werkgevers dus moeilijk aan kandidaten kunnen komen. In het overzicht van Drenthe staan 98 kansrijke beroepen, waarvan een groot deel in de techniek.

UWV ondersteunt werkgevers in het oplossen van personeelstekorten. Zo heeft de organisatie onlangs met succes een vacature weten in te vullen voor een adviseur textielbedrukking. Een baan met een combinatie van grafische kennis met commerciële vaardigheden. Geen eenvoudige vacature om in te vullen, dat bleek ook wel uit de geringe reacties en kandidaten die daarvoor beschikbaar waren. Een grafisch ontwerper (50+) die in het Westen van het land woont en werkt, wilde graag terug naar het Noorden en vroeg de hulp in van UWV. De sollicitant is voorgesteld bij het bedrijf en na de sollicitatiegesprekken zijn ze met elkaar in zee gegaan. De e-mail van de werkgever zegt genoeg: “Je hebt weer twee mensen blij gemaakt! Ik vind het super hoe je ons altijd helpt! Dat mag ook eens gezegd worden!”

Bron en foto: UWV.

Reacties

Cookieinstellingen