Nieuwe fly-over Hunebedhighway krijgt passende naam: Dolmen

Foto:

De nieuwe fly-over op de N34 bij Emmen-West is open. Ook is de naam van de fly-over vandaag door gedeputeerde Cees Bijl onthuld: Dolmen.

De naam verwijst naar de hunebedden in het gebied en past natuurlijk uitstekend bij de toeristische naam van de N34: Hunebedhighway.

Met het openstellen is de verdubbeling van de N34 tussen Coevorden-Noord tot aan de Frieslandroute (de N381) klaar.

Elders op de N34 wordt nog volop gewerkt, onder meer bij Odoorn en Klijndijk. Vanaf 18:00 uur tot maandagochtend is de weg afgesloten tussen Emmen-Noord en Exloo.

 

Meer info:
Met de aanleg van een ongelijkvloerse kruising is een volwaardig knooppunt gebouwd met nieuwe verbindingswegen. Het verkeer rijdt daarmee veiliger en vlotter van en naar Emmen. Eerder deze week kreeg het verkeer al ruim baan op de verdubbelde N34. Vandaag komt daar de fly-over bij. Verkeer vanuit noordelijke richting (Groningen/Gieten) rijdt via de fly-over de Rondweg Emmen (N391) op. Ook is de nieuwe verbindingsweg vanaf de Rondweg naar de N34 richting het zuiden (Erm/Holsloot) open. En kan lokaal verkeer tussen Erm en Emmen gebruik maken van de nieuwe Ermerweg.

Fly-over gedoopt
In aanwezigheid van genodigden onthulde Cees Bijl vanochtend vroeg de naam van de fly-over. Afgelopen zomer riep de provincie belangstellenden op om het bijzondere bouwwerk een naam te geven. Meer dan duizend Drenten gaven hieraan gehoor. Acht mensen stelden voor om de oeroude benaming Dolmen als naam voor de fly-over te gebruiken.

Cees Bijl doopte, met een champagnefles, de fly-over in het bijzijn van de prijswinnaars. Cees Bijl: “De route van de N34 heeft een rijke geschiedenis. Al eeuwen loopt er een weg die dezelfde plaatsen verbond als nu de N34 doet. Dat komt door de ligging op de Hondsrug. De naam Dolmen is een mooie verwijzing naar de hunebedden die er liggen.”

Eerder klaar en binnen budget
Tot begin volgend jaar voert aannemer Van Spijker Infrabouw afrondende werkzaamheden uit, zoals het planten van bomen en het opruimen van het bouwterrein. De oplevering is eerder dan gepland en binnen het gestelde budget. Daarmee is de verdubbeling van de N34 tussen Coevorden-Noord tot aan de Frieslandroute (de N381 tussen Emmen en Drachten) klaar.

Knooppunt Emmen-West in feiten en cijfers  

  • Negen kilometer is aangepakt
  • Drie nieuwe viaducten zijn gebouwd, één viaduct is gerenoveerd
  • 350 panelen zijn aangebracht voor de afwerking van 4 viaducten
  • 35 duizend ton asfalt is gelegd, waarvan een groot deel gerecycled asfalt
  • Meer dan 3 miljoen kruiwagens zand
  • 30 kilometer (tijdelijke) belijning en 200 (tijdelijke) borden
  • 3,5 kilometer vangrail
  • 18 kilometer Drents bloemenmengsel ingezaaid en 550 bomen (worden) geplant
  • Nieuw (vrijliggend) fietspad langs de Ermerweg

 

Reacties

Cookieinstellingen