Mars tegen coronabeleid zonder problemen verlopen

Foto:

Ongeveer 20.000 tot 25.000 mensen hebben gistermiddag in Den Haag meegelopen in de mars tegen het coronabeleid. Dat meldt de politie. De protesttocht, die begon en eindigde op het Malieveld, verliep vrijwel zonder problemen. De organisatie houdt het aantal deelnemers op het dubbele: circa 50.000.

Vele tientallen agenten, zowel lopend als in busjes, begeleidden de tocht. De sfeer was gemoedelijk. Wel was er af en toe zwaar vuurwerk te horen. Veel mensen hadden borden, spandoeken of vlaggen bij zich met daarop teksten tegen het coronabeleid of tegen het kabinet-Rutte. Ook werden er leuzen gescandeerd als ‘Liefde, vrijheid, geen dictatuur’.

Media = virus
Op spandoeken stonden teksten als ‘Wij zijn de leugens zat’ en ‘Laat je niet bedisselen door het Schwabsurdisme’. Op lantaarnpalen en prullenbakken langs de route zijn honderden stickers geplakt met de teksten ‘media = virus’ en ‘covid-vaccin = vergif’.

De betoging was georganiseerd door Samen voor Nederland, een samenwerkingsverband van tientallen organisaties. Een van de initiatiefnemers is Michel Reijinga, die eerder demonstraties tegen het coronabeleid heeft georganiseerd.

Meer prikken
Ondertussen laten meer mensen zich vaccineren. GGD GHOR Nederland meldt dat zaterdag 10.424 mensen een prik lieten zetten zonder afspraak op een vrije inlooplocatie, vrijdag waren dat er 10.189. Voor de persconferentie lag de piek op 8000 mensen in één dag.

Ook maken meer mensen dan gemiddeld een afspraak voor een inenting tegen het virus. Vrijdag ging het om 13.962 nieuwe eerste afspraken, zaterdag om 13.148. Afgelopen weken ging het om gemiddeld zo’n 10.000 mensen op een dag.

Strengere regels
Sinds zaterdag gelden strengere regels. Zo moet op meer plekken de QR-code uit de CoronaCheck-app getoond worden en moeten op meer plekken mondkapjes worden gedragen.

Op de vraag of komende vrijdag zwaardere maatregelen aangekondigd zullen worden, zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad dat dit “in ons aller handen ligt”. Volgens hem zal bepalend zijn hoe mensen zich aan de voorschriften houden en hoe de cijfers zich ontwikkelen. Zaterdag waren er meer dan 12.000 besmettingen, het hoogste aantal dit jaar.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen