Meer dan 12.000 positieve tests, net onder het record

Foto:

Het RIVM kreeg tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 12.024 meldingen van positieve tests. Dat is het hoogste aantal dit jaar. In de twee voorgaande dagen waren er ruim 10.000 gevallen geregistreerd.

Het is net geen record: op 20 december vorig jaar waren er 12.997 positieve tests, op 17 december 12.778 en op 19 december 12.224. Dat zijn de enige dagen waarop er in een dag tijd nog meer gevallen aan het licht kwamen. Op de overige 615 dagen van de coronacrisis waren er minder positieve tests.

Amsterdam
Amsterdam telde vrijdag de meeste bevestigde besmettingen. In de hoofdstad kregen 402 inwoners te horen dat het virus bij hen is aangetroffen. In Rotterdam waren er 331 positieve tests en in Den Haag 272. Daarna volgen Ede (178), Eindhoven (173), Almere (167) en Utrecht (163). Alleen op Ameland en Schiermonnikoog en in het Gelderse Rozendaal testte niemand positief. In Drenthe waren er in totaal 197 nieuwe besmettingen, waarvan de meeste in Emmen: 62. Assen volgt met 23, Hoogeveen en De Wolden met elk 18 nieuwe besmettingen.

Sterfgevallen
Het RIVM kreeg vrijdag 36 meldingen van sterfgevallen. Dat is het hoogste aantal sinds 11 mei. Onder hen zijn drie inwoners van Meerssen. Vijf gemeenten hadden twee geregistreerde sterfgevallen: Amsterdam, Landgraaf, De Ronde Venen, Moerdijk en Gennep. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 156 coronapatiënten, gemiddeld zo’n 22 per dag. Ook dat is het hoogste niveau sinds 11 mei.

Ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag verder gestegen tot 1399, een toename van 49. Dat is het hoogste aantal sinds 28 mei, toen er 1440 coronapatiënten waren opgenomen.

Campagne
De overheid hoopt de komende tijd met een campagneoffensief mensen over te halen zich aan de basismaatregelen te houden, zich laten testen bij klachten, mondkapjes dragen waar dat verplicht is en hun coronatoegangsbewijs laten zien waar dat moet. Er komen advertenties online en in de krant, in spotjes op radio, televisie en op videodiensten.

Mondkapjes
Winkeliers hebben op de eerste dag dat mondkapjes in winkels weer verplicht zijn weinig problemen gehad. Een enkeling vergeet een mondmasker mee te nemen, maar volgens brancheorganisatie INretail accepteert het merendeel van het winkelend publiek de regels.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen