Avondoefeningen straaljagers boven Drenthe

Nachtvluchten in december ook boven Drenthe.
Foto:

Vanaf maandag 6 december gaan de gevechtsvliegtuigen van vliegbasis Leeuwarden in de avonduren vliegen. De vluchten vinden onder meer plaats boven de hele provincie Drenthe. In de weken 49, 50 en 51 wordt er van maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats.

Het avondvliegen is voor de F-35 net zo noodzakelijk als voor de F-16 én ook vergelijkbaar. In de avond werken en vliegen is voor al het personeel fysiek, lichamelijk en geestelijk een andere ervaring en belasting dan wanneer er tijdens kantooruren overdag geoefend wordt. Bovendien blijkt dat inzet tijdens missies veelal in de avond en nacht uitgevoerd worden. Om goed voorbereid te zijn op deze taak moet thuis dan ook in de duisternis geoefend worden.

Nachtzichtapparatuur
Speciaal voor het vliegen bij duisternis heeft de vlieger de beschikking over sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogenaamde Night Vision Goggles (NVG). Daar waar de NVG voor de F-16 nog apart op de helm gemonteerd moet worden is deze nu volledig geïntegreerd in de F-35 helm. De beelden worden in dit geval geprojecteerd op de visor in de helm. De vlieger kan met de NVG alles rondom het vliegtuig zien, zowel op de grond als in de lucht.

Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Drenthe, Friesland, Overijssel en Brabant.

Info: luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Vragen of klachten: luchtmacht.nl/geluidshinder.

Bron: Luchtmacht. Foto Pixabay / Brigitte.

Reacties

Cookieinstellingen