Mogelijk nog strengere maatregelen op 12 november

Foto:

De kans is “reëel” dat het kabinet medio november nieuwe coronamaatregelen zal aankondigen “als de trend niet keert”. Dat zei demissionair premier Mark Rutte gisteravond tijdens de persconferentie. Hij hoopt te zien dat mensen zich snel voorzichtiger gaan gedragen, maar anders liggen verdergaande coronaregels voor de hand. Op 12 november neemt het kabinet hierover een besluit.

Vanaf komende zaterdag 6 november gelden al aanscherpingen van de maatregelen om de snelle verspreiding van het coronavirus af te remmen. De belangrijkste drie:

  • Houd anderhalve meter afstand. Dit is een veilige afstand voor jezelf en anderen.
  • Het thuiswerkadvies geldt nog steeds en wordt uitgebreid. Het advies wordt nu; werk minimaal de helft van je werktijd thuis.
  • En er komt een dringend binnenlands reisadvies. Mijd drukte en reis buiten de spits.

QR-code
Verder wordt vanaf zaterdag 6 november de CoronaCheckApp nog belangrijker. Die moest je nu al laten zien bij de binnen-horeca, evenementen, theaters en bioscopen. Maar daar komt meer bij. Vanaf zaterdag moet je de QR-code ook laten zien op het buitenterras van de horeca. Hij wordt verplicht bij sommige doorstroomlocaties als musea, kermissen en braderieën. Je moet hem tonen bij de georganiseerde amateursport vanaf 18 jaar. Dat geldt voor zowel sporters als publiek en zowel binnen en buiten. Maar ook bij toneelverenigingen, koren en culturele verenigingen moet je vanaf 6 november een QR-code laten zien.

Er geldt een uitzondering voor georganiseerde jeugdactiviteiten tot 18 jaar. Daar hoeven geen QR-codes getoond te worden. Dat geldt ook voor de intocht van Sinterklaas.

Mondkapjes
Op dit moment geldt er alleen een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en op sommige delen van de vliegvelden. Ook dit wordt vanaf zaterdag 6 november uitgebreid. Vanaf dat moment geldt de mondkapjesplicht weer op het hele vliegveld en ook op het station en de perrons. Daarnaast wordt een mondkapje ook weer verplicht bij contactberoepen. Denk aan onder andere kappers, nagelstylistes en schoonheidsspecialisten.

Er geldt een uitzondering voor sekswerkers. Ook is er geen mondkapjesplicht op locaties waar je de CoronaCheckApp moet laten zien.

Lees het complete overzicht van maatregelen per 6 november op de website van de Rijksoverheid.

 

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen