Kansen voor werkzoekenden: krapte op Drentse arbeidsmarkt

Foto:

Voor wie werk zoekt liggen er momenteel volop kansen: er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt in Drenthe. Dat meldt het UWV.

Landelijk is er een record aantal vacatures en in Drenthe groeide het aantal vacatures naar 3.300 halverwege 2021. Dit komt omdat de economie na de coronacrisis weer aantrekt en werkgevers op zoek gaan naar personeel. Voor werkzoekenden betekent dit dat er kansen zijn om  aan het werk te komen of een nieuwe baan te vinden.

Openstaande vacatures
In Drenthe is er momenteel sprake van een krappe arbeidsmarkt. Na een voorzichtig herstel in het eerste kwartaal van het jaar, trok de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2021 verder aan. Een verdere daling van het aantal werkzoekenden en de stijging van het aantal vacatures zorgden ervoor dat de spanning op de arbeidsmarkt van april tot en met juni van dit jaar sterk opliep in Drenthe. Het aantal openstaande vacatures steeg ten opzichte van een jaar geleden met 1.300 (+67%) en in een groot gedeelte van de beroepsgroepen is er sprake van personeelstekorten.

Techniek en zorg
De krapte in de arbeidsmarktregio Drenthe zit op dit moment in een groot deel van de sectoren en beroepsgroepen. Vooral in techniek, ICT, dienstverlening en zorg & welzijn is het voor werkgevers erg lastig om personeel te vinden. Hierdoor zijn beroepen in deze sectoren, zoals elektriciens, monteurs, systeemontwikkelaars, medewerkers fastservice, verzorgenden en verpleegkundigen erg kansrijk  voor werkzoekenden en mensen die een nieuwe stap willen maken.

Minder WW
Doordat meer mensen werk vinden op de krappe arbeidsmarkt, neemt het aantal WW-uitkeringen de laatste periode af. In de arbeidsmarktregio Drenthe waren er aan het begin van 2021 ruim 4.800 lopende WW-uitkeringen en eind september 2021 waren er ruim 3.200 lopende uitkeringen. De verwachting is wel dat het aantal WW-uitkeringen aan het eind van het jaar weer wat gaat toenemen. Dit is het gevolg van het wegvallen van de steunmaatregelen en seizoenswerkloosheid.

Mobiliteitsteams
Het UWV werkt sinds dit jaar met Regionale Mobiliteitsteams (RMT’s). Iedereen die zijn of haar baan is kwijtgeraakt of dreigt kwijt te raken kan zich melden bij het RMT in de regio. In het RMT werken verschillende partners, waaronder UWV, samen om mensen weer aan het werk te helpen of om een stap te maken naar een nieuwe baan. Voor het eerst is het met de Regionale Mobiliteitsteams mogelijk om onafhankelijk van de (uitkerings)achtergrond van de burger of werkgever passende dienstverlening in te zetten. Iemand die dienstverlening van UWV ontvangt, kan ook dienstverlening van een gemeente krijgen en iemand die werkloos dreigt te worden kan ondersteuning of training krijgen van bijvoorbeeld UWV.

 

Bron en foto: UWV.

Reacties

Cookieinstellingen