Burgemeesters willen betere QR-controle

Foto:

De QR-code moet beter worden nageleefd, gecontroleerd en gehandhaafd. Dat zeiden de burgemeesters en demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) na afloop van het Veiligheidsberaad gisteravond in Utrecht.

In een deel van de horeca en in de sportkantines blijft de naleving achter, zegt Grapperhaus. “Dat moet veranderen, want wij willen wegblijven van een zwaar maatregelenpakket. Wij hebben een gezamenlijk doel: voorkomen dat de zorg overbelast raakt en kwetsbare mensen beschermen.”

Nieuwe maatregelen
Vandaag besluit het kabinet over nieuwe maatregelen. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s hebben hierin een adviserende rol. De bewindvoerders wilden gisteravond nog niet vooruitlopen op de plannen. Mogelijk komen de mondkapjes weer terug in publieke binnenruimten en bij contactberoepen. Ook wordt de coronapas waarschijnlijk verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden.

Hulp aanbieden
Daar bovenop willen de burgemeesters “hun inspanning vergroten”, zoals burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen het omschrijft. In eerste instantie willen zij ondernemers en sportclubs vooral gaan informeren over de regels en hen hulp aanbieden. “Dat hoeft geen boa te zijn, maar kan ook assistentie zijn in de vorm van een gastheer- of dame aan de deur”, zegt voorzitter Bruls van het beraad.

Lockdown voorkomen
Handhaving is volgens hem pas het sluitstuk. “Als mensen echt niet luisteren, dan treden wij op. Dan volgt er een boete of in het ergste geval een sluiting. Wij beginnen niet met de handhaving. Laten wij elkaar helpen en zorgen dat het systeem functioneert. Laten we alles op alles zetten om nieuwe lockdowntoestanden te voorkomen.”

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen