Vijf provincies naar donkerrood; Drenthe nog niet

Foto:

Voor het eerst sinds juli gaan delen van Nederland naar het hoogste waarschuwingsniveau op de kaart van coronagevallen in Europa. Vijf provincies gaan omhoog van rood naar donkerrood als de Europese gezondheidsdienst ECDC komende donderdag zijn nieuwe kaart vaststelt. Het zijn Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht.

Drenthe en de andere provincies blijven voorlopig nog op rood staan, hoewel Zuid-Holland nog maar net onder de grens naar donkerrood blijft.

Het hoge waarschuwingsniveau komt doordat het aantal positieve tests snel blijft stijgen. Begin oktober was Nederland helemaal oranje, het een na laagste niveau.

Limburg brandhaard
Van de provincies is Limburg de grootste brandhaard. In de afgelopen twee weken, de periode waar het ECDC naar kijkt, zijn daar meer dan 7800 mensen positief getest. Omgerekend komt dat neer op zo’n 703 bevestigde besmettingen op elke 100.000 Limburgers. Voor de provincie is dat het hoogste niveau sinds april. Na Limburg volgen Gelderland (afgerond 589 positieve tests per 100.000), Overijssel (566), Zeeland (534) en Utrecht (512).

Groningen rustig
Groningen is naar verhouding de ‘rustigste’ provincie van Nederland. Daar waren in de afgelopen twee weken 268 positieve tests per 100.000 mensen, een stijging van ‘slechts’ 31 procent. Het cijfer van Groningen illustreert hoe snel het aantal positieve tests in Nederland stijgt. Begin oktober zat Limburg als enige provincie boven de grens van 200 gevallen per 100.000 mensen. Het laagste cijfer nu is dus aanzienlijk hoger dan de piek van toen.

ECDC
Het ECDC, het Europese RIVM, publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Het kabinet praat vandaag over nieuwe maatregelen; morgen is er een persconferentie.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen