Drenthe heeft de meeste verre vrienden

Foto:

Nederlanders hebben over het algemeen vooral vrienden die dichtbij wonen, maar Drenten vormen hierop een uitzondering. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Vier de Vriendschap.

Van de Drenten moet maar liefst 15 procent meer dan 35 kilometer rijden om het gros van zijn of haar vrienden te zien. Dat is landelijk minder dan 10%. Drenten hebben gemiddeld 5 goede vrienden, wat overeenkomt met het Nederlands gemiddelde.

Onmisbaar
Vriendschappen zijn onmisbaar, maar worden vergeleken met andere relaties nogal eens ondergewaardeerd. Uit onderzoek (N = >1.300) van Stichting Vier de Vriendschap, die zich inzet om het belang van vriendschap onder de aandacht te brengen, blijkt dat ruim vier op de vijf Nederlanders vinden dat vriendschappen belangrijk zijn voor de kwaliteit leven. Gemiddeld hebben Drenten 5 goede vrienden. Het zijn vrienden waar we een hechte band mee hebben, in de zogenaamde ‘inner circle’. Met deze goede vrienden heeft 68% van de Drenten minimaal een keer per week contact. Daarbuiten, in de ‘outer circle’, hebben Drenten gemiddeld 12 vrienden, wat meer is dan het Nederlands gemiddelde van 10.

Op landelijk niveau blijkt dat Nederlanders vooral vriendschappen aangaan met mensen die op hen lijken. Maar liefst 71% van de Nederlanders heeft vrienden die op hen lijken qua leeftijd, gevolgd door sekse (70%) en geloofsovertuiging (62%). Opleidingsniveau speelt met 58% een aanzienlijk minder belangrijke rol.

Vrouwen en mannen
Het onderzoek laat ook een aantal duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen zien. Zo hebben vrouwen significant vaker dagelijks contact met hun inner circle vrienden dan mannen. Ruim een kwart van de vrouwen spreekt hun goede vrienden dagelijks, ten opzichte van 17% van de mannen. Overall gaan we het liefst iets eten of drinken met onze vrienden. Met een gemiddelde score van 79% is dit het favoriete uitje van zowel mannen als vrouwen, gevolgd door uitgaan (42% van de stemmen). De top drie activiteiten voor vrouwen wordt afgesloten met creatieve activiteiten. Mannen verkiezen samen op vakantie gaan en samen sporten boven creatieve activiteiten.

Wil je je vriendschappen vieren? Woensdag is het Vriendschapsdag.

Bron: Stichting Vier de Vriendschap.Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen