Kan er nog wel geschaatst worden op natuurijs?

Schaatsen bij Belt-Schutsloot.
Schaatsen bij Belt-Schutsloot.
Foto:
Zodra het gaat vriezen, wil heel Nederland ’t liefst zo snel mogelijk het ijs op. Daar komt veel organisatie bij kijken. Maar er dreigt een tekort aan vrijwilligers. Schaatsbond KNSB wil daarom – in samenwerking met Unox – een flink aantal nieuwe natuurijsmeesters opleiden. Afgelopen week is een wervingscampagne gestart.
Schaatsen op natuurijs zit in het hart van de Nederlandse cultuur en staat zelfs op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. “Daarom is het belangrijk dat het behouden blijft”, zegt Rieks Poelman van de KNSB. “Zonder ijsmeesters, geen natuurijsbanen of veilige ijstrajecten.”
Erik Hulzebosch

“Het gevoel dat je krijgt als je voor het eerst op nieuw ijs staat, is magisch”, zegt oud-kampioen Erik Hulzebosch (51). “Zodra er ijs ligt, staat het leven van elke schaatsliefhebber op z’n kop. Maar het moet wel allemaal goed geregeld worden. Natuurijs heeft mijn leven veranderd. Dat je er hooguit nog maar een paar dagen per jaar op kunt staan, maakt het extra bijzonder.”

“Dit weekend gaat de wintertijd in. Maar wordt het weer zo’n ouderwets koude winter? Het zou toch zo leuk zijn als we weer het ijs op kunnen, net als afgelopen jaar”, verzucht Liane Lens van Unox, als merk onlosmakelijk verbonden aan de winter en partner van de KNSB.
Bij de KNSB zijn ruim 450 natuurijsverenigingen aangesloten: van skeelerbanen tot meren en plekken met open water in het bos.
Kortere periodes
Voordat het gaat vriezen, moet er op al die plekken een team van opgeleide natuurijsmeesters en andere vrijwilligers klaarstaan om er een mooie ijsbaan van te maken. Dat moet in enkele dagen gebeuren, want de perioden van aaneengesloten vorst worden steeds korter. Dat vereist meer mensen en nieuwe technieken.
Iedereen vanaf 18 jaar kan zich aanmelden voor een van de cursussen, die in december in heel Nederland georganiseerd worden. “Het kost een avond van je tijd en je bent ijsmeester voor het leven. Je sluit je aan bij een lokale ijsvereniging of zet een eigen ijsclub op. Op www.knsb.nl/ijsmeester vind je alle informatie en kun je je aanmelden”, aldus de KNSB.
Bron en foto: KNSB.