Kansen in bouw en techniek in Drenthe

Foto:

De bouw kampt met toenemende tekorten aan technische vakmensen, zoals elektriciens, loodgieters en monteurs zonnepanelen en elektriciteitsnetten. Door de energietransitie en de aanpak van het woningtekort neemt de vraag naar deze beroepen alleen maar toe. Dit biedt kansen voor werkzoekenden die zich willen omscholen naar een bouwberoep, meldt UWV Drenthe. Ook verlaten de komende jaren veel oudere medewerkers de bouw door pensionering.

Gevolg is dat er ook vanuit de bouw zitten steeds minder mensen in de WW zitten. Mede daardoor daalde het aantal WW-uitkeringen in Drenthe verder in september. Eind september telde Drenthe 5.698 WW-uitkeringen. Dat is 2,3% van de Drentse beroepsbevolking en een afname met 63 uitkeringen ten opzichte van vorige maand. De WW daalde in de afgelopen maand in de meeste sectoren, maar vooral in de uitzendsector, detailhandel en horeca. Eind september 2021 was het aantal WW-uitkeringen in Drenthe ook ruim lager dan een jaar eerder (-25,5%). Sinds vier maanden ligt de WW er weer onder het niveau van eind 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie.

Bouwvacatures
De afname van WW-uitkeringen doet zich zoals gemeld ook voor in de bouw. Daar tegenover staan steeds meer openstaande bouwvacatures. De arbeidsmarkt voor veel bouwberoepen is momenteel dan ook krap. Dit zorgt voor grote personeelstekorten bij bouwbedrijven. Dit blijkt uit de barometer bouw die UWV op 30 september publiceerde.

De werkgelegenheid in de bouw groeide de afgelopen jaren flink door een grote hoeveelheid opdrachten. De impact van de coronacrisis bleef in de bouw beperkt. Na de uitbraak van de pandemie nam het aantal banen licht af en kwamen er meer mensen vanuit de bouw in de WW. In de tweede helft van 2020 groeide de werkgelegenheid weer, trad een daling op in de WW-populatie en nam het aantal vacatures toe.

Hoewel maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen en een tekort aan materialen de groei in de bouw de komende jaren kunnen afremmen, zijn de vooruitzichten in de bouw gunstiger dan eerdere prognoses lieten zien. De energietransitie en de aanpak van het woningtekort zorgen voor veel vraag naar mensen in bouwberoepen. Ook verlaten veel oudere werknemers de komende jaren de bouw door pensionering. Dit betekent kansen voor mensen die werk zoeken in bouwberoepen of die zich willen laten omscholen tot een van de bouwberoepen.

 

Bron: UWV Drenthe. Foto: Pixabay.

 

Reacties

Cookieinstellingen