Mondiale wielertop in actie tijdens Drents wielerweekend

De kasseienstroken liggen ook in de route.
Foto:

Normaal gesproken start met de Ronde van Drenthe de wielerlente, maar dit jaar vindt het evenement plaats aan het eind van het wielerseizoen. Na een jaar afwezigheid is het driedaagse wielerfestijn in Drenthe terug, van 22 tot en met 24 oktober. Renners en rensters verblijven in hun eigen bubble en dat geldt ook voor de vele vrijwilligers en de vertegenwoordigers van de pers.

Het vrouwenpeloton sluit het wielerseizoen op de weg af in Drenthe, met op vrijdag 22 oktober de ‘Drentse 8 van Westerveld’, met start en finish in Dwingeloo. Aan deze wielerwedstrijd voor dames (140 kilometer) doen in ieder geval vijf teams uit de hoogste categorie mee. Teams die ook op zaterdag 23 oktober aan de start staan in Assen voor de ‘MIRON Women’s WorldTOUR Ronde van Drenthe’(160 kilometer). Ze krijgen verschillende keienstroken en vier keer de VAM-berg voor de kiezen.

Janneke Ensing
Het deelnemersveld ziet er indrukwekkend uit met onder andere aan de start: de Italiaanse Marta Bastianelli (de winnares van de laatste editie in 2019), de Europees kampioen op de weg en wereldkampioen tijdrijden Ellen van Dijk en de afscheid nemende Janneke Ensing uit Gieten. Alle grote internationale teams verschijnen in Assen aan de start, zoals ‘SD Worx’, ‘Movistar’, ‘Alé BTC Ljubljana’, ‘Trek-Segafredo’, ‘Parkhotel Valkenburg’ en ‘Jumbo-Visma’.

Annemiek van Vleuten
De koers in Drenthe is de laatste van dit seizoen voor de WorldTOUR. Aan de finish aan de Alteveerstraat in Hoogeveen wordt niet alleen de dagwinnaar gehuldigd, maar ook de eindwinnaar van het klassement van de WorldTOUR, Annemiek van Vleuten. De organisatie hoopt dat de geblesseerde Van Vleuten in Hoogeveen aanwezig zal zijn om de trui in ontvangst te nemen. Ook de winnaars van de andere klassementen, zoals de beste jongere en het beste team, worden gehuldigd. Omdat de koers in Drenthe voor verschillende wielrensters de allerlaatste van hun carrière is wil de organisatie ook daar bij stilstaan.

VAM-berg en Muur van Emmen
Op zondag 25 oktober wordt het Drents Wielerweekend afgesloten met de 58e editie van de ‘Albert Achterhes Profronde van Drenthe’. Het is een zogeheten 1.1. koers over bijna tweehonderd kilometer. Net als bij de dames wordt gestart in Assen bij het gemeentehuis aan de Noordersingel. Naast de beruchte keienstroken moet er ook hier geklommen worden. De ‘Muur van Emmen’ is uit het parcours geschrapt vanwege wegwerkzaamheden in de directe omgeving van de voormalige vuilstart van Emmen. De wielrenners rijden nu een extra rondje over de VAM-berg en dat betekent dat er in totaal vijf maal richting ‘het dak van Drenthe’ geklauterd gaat worden. De Muur van Emmen blijft wel onderdeel uitmaken van de Toerversie van de Ronde van Drenthe die op zaterdag en zondag gereden wordt.

Dylan Groenewegen
De Ronde van Drenthe voor mannen mag met de komst van ‘Intermarché-Wanty-Gobert’, ‘Jumbo-Visma’ en ‘Team DSM’ ook een aantal WorldTour-teams begroeten. Meest opvallende deelnemer is Dylan Groenewegen. De sprinter uit het Jumbo-Visma Team behaalde dit seizoen drie zeges. Groenewegen won ’n etappe in de Tour of Denmark en twee etappes in de Tour de Wallonië. In de laatste etappewedstrijd won de Amsterdammer ook het puntenklassement. Naast bekende internationale profs zullen er ook een aantal Drentse toppers, zoals Bert Jan Lindeman en de gebroeders Danny en Axel Van der Tuuk samen één nationaal team vormen. Een andere Drent, Elmar Reinders uit Assen, rijdt sinds vorig seizoen in dienst van het Deense ‘Riwal Cycling’. Zijn thuiskoers staat al lang met rood omcirkeld in z’n agenda.

Foto: Harm van Alst.

Reacties

Cookieinstellingen