Welk gebouw zou monument moeten zijn?

Foto: Google Maps

Welk gebouw in Aa en Hunze zou volgens jou een monument moeten zijn? De gemeente Aa en Hunze is daar benieuwd naar en doet een oproep om voor komende zaterdag 4 september foto’s in te sturen. Dit in het kader van Open Monumentendag op 11 september, tevens de opening van het culturele jaar.

Denk bijvoorbeeld aan een gebouw als Hotel Braams in Gieten (foto), je zou denken dat dit bijzondere gebouw met een eeuwenoude historie een monument is, maar dat is niet het geval. Het naastgelegen Huize De Merel wel, dat is een rijksmonument. Zie voor een overzicht van monumenten in Aa en Hunze de website monumenten.nl.

Inzendingen mogen foto’s/verhalen van gebouwen en/of plekken zijn, meldt de gemeente. ‘Volgens de toelichting bij het landelijk thema past in principe elk gebouw binnen het thema, omdat in elk gebouw hebben mensen gewoond, gewerkt en geleefd. Het verhaal erachter vinden wij belangrijk.

Je kunt denken aan:
•    Religieus erfgoed, zoals kerken, moskeeën, hindoetempels.
•    Beladen erfgoed, bijvoorbeeld plekken en gebouwen waar mensen uitgesloten werden, WOII erfgoed of erfgoed dat linkt aan het koloniale verleden van Nederland.
•    Plekken waar mensen hun reizen starten en culturen elkaar ontmoeten, zoals bootterminals en treinstations.
•    Plekken waar wetten worden gemaakt en uitgevoerd of waar mensen woonden/werkten die streden voor de gelijke behandeling van groepen mensen (zoals provinciegebouwen, gemeentehuizen, gerechtshoven, gevangenissen, koloniën van Weldadigheid, armenhofjes en dienstwoningen).

Van alle foto’s die we binnenkrijgen richten we een tentoonstelling in aan de voorkant van het gemeentehuis (buiten). Deze wordt op zaterdag 11 september 2021 om 10.00 uur geopend samen met de opening van de Culturele Monumentendag. Iedereen is daarbij welkom, mits de coronamaatregelen dat toelaten.

Maak een foto en stuur deze inclusief jouw verhaal naar [email protected]. Wil je tips over hoe je het monument het beste en mooiste kunt vastleggen? Kijk dan naar de video met tips van fotograaf Sonja de Ridder op YouTube. Graag ontvangen wij de foto’s op een zo hoog mogelijke resolutie zodat deze geschikt is om af te drukken. Je naam wordt op de foto vermeld, wil je dit liever niet? Geef dat dan even aan in de e-mail. De deadline voor het aanleveren van de foto en het verhaal is 4 september. Voor de inzender van de meest aansprekende foto en verhaal hebben we een leuke verrassing!’

 

Reacties

Cookieinstellingen