Vaccinatie jongeren begint vandaag

Foto:

De vaccinatie van gezonde kinderen tegen het coronavirus staat op het punt van beginnen. Kinderen die in 2004 zijn geboren, en die dit jaar dus 17 zijn geworden of nog worden, kunnen vandaag (vrijdag) vanaf 10.00 uur een afspraak maken voor hun prik. Later komen ook de andere kinderen van 12 jaar en ouder aan de beurt.

In totaal mogen ruim een miljoen jongeren zich laten vaccineren. Waarschijnlijk kunnen de kinderen vanaf volgende week langskomen op een vaccinatielocatie. Daar krijgen ze het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het is de bedoeling dat alle jongeren voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik hebben kunnen halen, en dat ze in de eerste schoolmaand de tweede prik krijgen.

Het kabinet besloot woensdag dat gezonde jongeren mogen worden ingeënt. De Gezondheidsraad had dat ook aangeraden. Volgens de deskundigen verkleint het vaccin de kans dat tieners het coronavirus oplopen. Zo’n besmetting verloopt bij de meeste kinderen weliswaar mild, maar er zijn wel degelijk risico’s, aldus de raad. Bovendien voorkomt het vaccin dat jongeren het virus overdragen aan volwassenen.

Op de Waddeneilanden is de vaccinatie van tieners overigens al begonnen. Zo zijn vrijwel alle kinderen van 12 jaar en ouder op Schiermonnikoog woensdag al gevaccineerd, meteen na het besluit van het kabinet.

 

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

 

Informatie van de GGD Drenthe:

De eerste jongeren, geboren in 2004, kunnen vanaf vrijdag 2 juli om 10.00 uur een afspraak maken
Dit kan telefonisch via 0800-7070 of met DigiD via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Naar verwachting hebben alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar die dat willen nog voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik.

Meer informatie voor jongeren en hun ouders/verzorgers
Die vind je onder andere op rijksoverheid.nl.

Tips voor een afspraak bij GGD Drenthe:

  • Hoogeveen is rustiger/kleinschaliger dan Assen of Emmen. Als je dat prettig vindt, plan je afspraak dan daar. In Meppel kun je geen afspraak plannen, want daar prikken we alleen Moderna, geen Pfizer.
  • Wil je kind wel gevaccineerd worden, maar is (veel) extra aandacht nodig? Bel ons vooraf, via 0592-709709, zodat we met jullie mee kunnen denken. Er zijn mogelijkheden voor maatwerk.
  • Bij uitzondering is ook thuisvaccinatie door je huisarts mogelijk. Die kan hiervoor Pfizer vaccin bij ons halen.
  • Zijn er bijzonderheden, meld dit dan ook gelijk bij de host op onze locatie (niet pas bij de balie). Een senior begeleidt dan jullie bezoek.
  • Ben je 12-15 jaar en kom je zonder ouder/verzorger, dan is er altijd een kort gesprek vooraf, zodat we zeker weten dat je goed geïnformeerd je keuze maakt.

Reacties

Cookieinstellingen