Celstraffen tot 10 jaar geëist tegen noordelijke bende

Foto:

Tegen veertien verdachten zijn celstraffen tot tien jaar geëist wegens grootschalige wapenhandel, deelname aan een criminele organisatie, geweld, intimidatie, (incasso)fraude en uitbuiting. De verdachten komen onder meer uit Beilen, Hoogeveen en Stadskanaal. Zij gebruikten een kringloopwinkel in Oosterwolde als dekmantel, aldus het openbaar ministerie (OM).

Volgens het OM kan wettig en overtuigend bewezen worden dat er sprake was van een georganiseerd en crimineel samenwerkingsverband, met als core-business de (internationale) handel in vuurwapens, munitie, explosieven en handgranaten; wapenspul dat werd geïmporteerd uit onder andere Kroatië.

Broeders
Volgens de recherche deed de structuur en de omgang van de deelnemers onderling sterk denken aan MC’s. De leden spraken elkaar aan met ‘broeder’ en de spil in deze zaak – een 35-jarige man uit Oosterwolde – gaf alle opdrachten en dwong respect af met geweld tegen de leden.

Wapendeskundige
De veertien verdachten in de zogeheten Ultegra-zaak komen uit Oosterwolde, Hoogeveen, Marum, Leeuwarden, Stadskanaal, Beilen, Roosendaal en Groningen. Drie medeverdachten komen uit Slovenië, Kroatië en Servië. Een van de verdachten was wapendeskundige bij Defensie, en had ervaring met het fabriceren en aanpassen van wapens, explosieven en ontstekers.

Daklozen
De hoofdverdachte uit Oosterwolde omringde zich met personen die aan de zelfkant van de maatschappij leefden. Een aantal gerekruteerde medeverdachte waren dakloos, verslaafd of kampten met andere problemen. Een minderjarige, leerplichtige verdachte werd zelfs als ‘stagiair’ aangenomen.

Lees hier het complete verhaal van het OM -met ook alle ‘wapenfeiten’ van de bende.

Reacties

Cookieinstellingen