Werkloosheid daalt in Drenthe

Foto:

In april nam in Drenthe de WW verder af met 6,9 procent. Ook lag het aantal WW-uitkeringen lager dan vorig jaar. Dit is voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis, zo meldt het UWV.

Eind april telde Drenthe 7.465 WW-uitkeringen (3,0% van de Drentse beroepsbevolking), een daling van 557 ten opzichte van eind maart. Ook ligt voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis het aantal WW-uitkeringen lager dan een jaar eerder. In april 2020 waren er nog 8.022 uitkeringen.

Postbezorgers en accountants
Voor wie werk zoekt: in Drenthe zijn er vooral kansen op een economisch-administratieve baan. Het is de grootste en groeiende beroepsrichting met bijna een vijfde van alle werkenden. Zij werken in alle sectoren in een grote variatie aan beroepen; van postbezorgers en (hotel)receptionisten tot accountants en beleidsadviseurs.

Kansrijk
De afgelopen jaren steeg het totaal aantal werkenden in deze beroepen. Deze toename zit vooral bij functies op hoog niveau. Hier zijn in Drenthe dan ook de meeste kansrijke beroepen te vinden, zoals (assistent) accountant en controller, belastingadviseur, vastgoedmanager en data analist. Dit zijn vaak beroepen die structureel groeien en minder vatbaar zijn voor automatisering. Daarnaast groeide het aantal werkenden in sommige middelbare beroepen de afgelopen jaren, zoals medewerker klantcontact en transportplanner. Hier liggen ook kansen op werk in Drenthe.

Kansarm
Aan de andere kant zijn er economisch-administratieve beroepen waarin de werkgelegenheid structureel krimpt, vooral op middelbaar niveau. Een aantal behoort tot de minst kansrijke beroepen, zoals administratief medewerker, receptionist, secretaresse, bibliotheekmedewerker en baliemedewerker bank. In deze beroepen is het moeilijk om werk te vinden. Er verdwijnt werk door digitalisering, en ook de coronacrisis heeft meer negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid. Dat blijkt ook uit de vacaturekrimp voor middelbare beroepen in deze richting het afgelopen jaar. Deze afname was zowel landelijk als in Drenthe sterker dan gemiddeld voor alle beroepen. UWV geeft voor een aantal beroepen voorbeelden van overstapberoepen met betere kansen op werk. Zo stapten receptionisten in het verleden over naar medewerker klantcontact of ICT-helpdeskmedewerker.

 

Bron: UWV. Foto: Pixabay.


SHOP LOKAAL, OOK ONLINE – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


Reacties

Cookieinstellingen