Groot onderzoek naar effectiviteit vaccins

Foto:

Het RIVM begint vandaag (maandag) met een groot onderzoek naar de effectiviteit op de lange termijn van de verschillende coronavaccins in Nederland. Het doel is om in alle leeftijdsgroepen inzicht te krijgen in de mate waarin de vaccins bescherming bieden en hoe lang deze standhoudt.

Ook wordt gekeken of en in welke mate de vaccins bescherming bieden tegen nieuwe varianten van het virus. Iedereen die in Nederland woont en tussen achttien en 85 jaar oud is kan aan het onderzoek deelnemen, aldus het RIVM.

50.000 Nederlanders
Het is volgens het instituut nog niet eerder voorgekomen dat de hele bevolking in korte tijd wordt uitgenodigd om nieuw ontwikkelde vaccins tegen een nieuw virus te ontvangen. Voor het onderzoek zullen 50.000 Nederlanders gedurende vijf jaar gevolgd worden. ‘Dit onderzoek zal de (langetermijn-)effectiviteit van de vaccins in de praktijk monitoren en de verschillende vaccins kunnen vergelijken. Zowel in de algemene bevolking als in risicogroepen,’ aldus het RIVM.

Vasco
De Vaccinatiestudie Corona (Vasco) wordt uitgevoerd door het RIVM samenwerking met het medisch onderzoekscentrum Julius Clinical en het UMC Universitair Medisch Centrum Utrecht. Zowel mensen die zich wel als die zich niet laten vaccineren kunnen meedoen. Je kunt je hier opgeven en daarnaast worden de komende weken per brief uitnodigingen verstuurd aan een groot aantal (willekeurig gekozen) mensen in Nederland om aan het onderzoek deel te nemen.

 

Bron: NieuwsNL, ANP, RIVM. Foto: Pixabay.

 


SHOP LOKAAL, OOK ONLINE – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


Reacties

Cookieinstellingen