De Jonge waarschuwt voor versloffen

Foto:

Zorgminister Hugo de Jonge waarschuwt dat de versoepelingen ertoe leiden dat mensen het niet meer zo nauw nemen met de coronamaatregelen. Daardoor duurt het volgens hem veel langer voordat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt.

“We moeten eerst een daling zien. Daartoe zullen we ervoor moeten zorgen dat ons gedrag niet gaat versloffen”, zei De Jonge dinsdag tijdens een bezoek aan een ziekenhuis. Vanuit het hele land komen alarmerende berichten over overvolle ziekenhuizen, zoals vorige week vanuit de Drentse ziekenhuizen.

Vaccins
De minister meldde dat alle ziekenhuizen eind deze week de vaccins binnen hebben voor al hun personeel dat direct met covid-patiënten in contact komt. Landelijk betrof het nog zo’n 35.000 zorgmedewerkers, die aandrongen op een vaccinatie. Begin dit jaar gingen al 40.000 vaccins naar zorgverleners.

Volle winkelstraten
De Jonge wees dinsdag verder op de ruim 170.000 besmettelijke personen in Nederland. De kans dat je iemand tegen het lijf loopt die ziek is, is volgens De Jonge “fors aanwezig. Daarom moeten we voorzichtig zijn”. Wat hij zag op Koningsdag en in de volle winkelstraten hoort daar niet bij. “Versoepelen is versloffen aan het worden en het risico daarvan is dat het langer duurt voordat we terug kunnen gaan naar het oude normaal.”

Nederland verdeeld
Ondertussen is Nederland verdeeld over de versoepelingen, zo blijkt uit het maandelijks draagvlakonderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. 54 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt de doorgevoerde versoepelingen een goede zaak. Een ongeveer net zo grote groep wil een pas op de plaats maken of de maatregelen zelfs weer aanscherpen.

Niet meer houdbaar
Onderzoeker Peter Kanne geeft aan dat berichten over de drukte in de ziekenhuizen en volle intensive cares daarbij een rol spelen.“Tegenstanders begrijpen niet dat, nu er wordt gesproken van ‘code zwart’ en ziekenhuizen vollopen, er versoepeld wordt. Veel mensen hebben het gevoel dat dit gebeurt onder druk van de publieke opinie en dat het voorkomen had kunnen worden als maatregelen eerder waren aangescherpt.” Voorstanders wijzen erop dat de strenge lockdown met de avondklok niet meer houdbaar is. Zij vinden versoepelingen nodig voor het welzijn van jongeren en ook voor ondernemers.

Voor het onderzoek zijn 2080 Nederlanders ondervraagd in de periode van 30 april tot 3 mei.

Bron: Nieuws.nl/ANP. Foto: Pixabay.


SHOP LOKAAL, OOK ONLINE – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


Reacties

Cookieinstellingen