Noorden wil 220.000 extra woningen bouwen

Foto:

REGIO- Noordelijke provincies en gemeenten -waaronder Emmen en Assen- willen de komende jaren 220.000 woningen extra bouwen bovenop de reeds bestaande plannen en afspraken. In ruil daarvoor wil het Noorden snelle spoorverbindingen met de Randstad (Lelylijn, Nedersaksenlijn en IJmeerlijn).

Deltaplan
Dit staat in Bouwstenen voor het Deltaplan, een gezamenlijk plan van de vier provincies Drenthe, Flevoland, Fryslân en Groningen en de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden. Het plan is gericht aan de Tweede Kamer en het nieuw te vormen kabinet. De Tweede Kamer vroeg in december 2020 unaniem om een “Deltaplan voor en van het Noorden”, een Deltaplan dat bijdraagt aan het toekomstig groeivermogen van Nederland.

45.000 in Drenthe
De vier provincies zien mogelijkheden voor de bouw van 220.000 extra woningen, bovenop de bestaande 100.000 woningen die zij al willen realiseren. Het gaat om 45.000 voor Drenthe, 80.000 voor Flevoland, 45.000 voor Fryslân en 50.000 voor Groningen.

Spoorlijnen
De gezamenlijke visie voor wonen, economische ontwikkeling en bijbehorende bereikbaarheid kan niet zonder een samenhangend pakket van drie investeringen in het spoornetwerk: de Lelylijn als snelle verbinding Randstad-Noorden (met 40 minuten reistijdwinst), verbetering van bestaand spoor (Amsterdam-Almere-Zwolle-Groningen/Leeuwarden en Emmen-Zwolle), alsmede de Nedersaksenlijn. Ook benadrukt het plan het belang van ruimte op het spoor tussen Lelystad en Amsterdam om de bereikbaarheid van Almere en Lelystad en daarmee van heel Noord-Nederland te garanderen, onder andere door de aanleg van de IJmeerlijn.

9,5 Miljard euro
De investeringen in infrastructuur zijn geraamd op eenmalig 9,5 miljard euro. Daartegenover staat volgens het Noorden groei van de waarde van de regionale productie van goederen en diensten met zo’n 24 miljard euro per jaar.

Download Bouwstenen voor het Deltaplan (pdf).

Foto: Pixabay.


SHOP LOKAAL, OOK ONLINE – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


Reacties

Cookieinstellingen