Grote verschillen in grafkosten Drenthe

Foto:

Regio- De grafkosten in Drenthe zijn het afgelopen jaar gestegen naar gemiddeld 3.081 euro voor een eenpersoons graf op een begraafplaats (vorig jaar 3.009 euro). De verschillen binnen Drenthe zijn groot: Borger-Odoorn is met 1.526 euro de goedkoopste en Tynaarlo met 4.932 euro de duurste.

Maar het kan nog duurder: de gemeente Groningen spant landelijk de kroon met 8.422 euro voor een graf op Esserveld. Zij het wel een looptijd van 30 jaar, daar waar de meeste anderen een looptijd van 20 jaar hebben. Landelijk is de gemeente Losser de goedkoopste met 765 euro. Het landelijk gemiddelde is 3.036 euro.

Een en ander blijkt uit het jaarlijkse graf- en crematiekosten onderzoek van Monuta.

Prijsstijgingen
Gemeenten bepalen zelf de prijs voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats. Ook bepalen zij de duur van de grafrechten, begraafkosten, kosten voor het grafonderhoud en de jaarlijkse indexering van de prijzen. De kosten stijgen jaarlijks om kostendekkend te kunnen blijven. Uit een steekproef, waarbij 2020 met 2021 is vergeleken, blijken er soms flinke prijsstijgingen te zijn. Zo is de prijs in Ede vorig jaar met maar liefst 39 % gestegen.

Crematies goedkoper
Crematies zijn veel goedkoper, omdat het om eenmalige kosten gaat. Ook wordt dit door ondernemers en niet door de gemeenten verricht. De verschillen tussen regio’s zijn ook kleiner. Een stille crematie (zonder dienst) kost in Nederland gemiddeld 694 euro, een crematie met dienst 1.391 euro. Drenthe zit boven dit gemiddelde, met respectievelijk 851 en 1402 euro. De meeste mensen kiezen voor een crematie met een dienst en condoleance in de aula van het crematorium. In 2020 is in Nederland 66% van de overledenen gecremeerd.

Zie de graf- en crematiekostenmeter van Monuta voor een overzicht van de kosten per begraafplaats en crematorium bij jou in de buurt.

 

Bron en foto: Monuta.


SHOP LOKAAL – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


ELKE DAG NIEUWS IN DE MAIL

  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Reacties

Cookieinstellingen