Verpleeghuizen nog terughoudend met knuffelen

Foto:

Regio- Drentse verpleeghuizen gooien nog niet meteen de deuren wagenwijd open en zijn terughoudend wat betreft versoepelingen. Afgelopen week liet minister Hugo de Jonge op basis van een OMT-advies weten dat versoepelingen weer mogelijk zijn in verpleeghuizen waar de vaccinatiegraad 80 % of hoger is en dat de bewoners wat hem betreft weer mogen worden geknuffeld.

Mariska Roeters, directeur-bestuurder van zorginstelling ZZWD en woordvoerder namens de Drentse verpleeghuizen, wijst er op dat de meeste bewoners weliswaar gevaccineerd zijn, maar van medewerkers en bezoekers is niet bekend of en hoe ze gevaccineerd zijn. ‘Het advies van de minister is heel wenselijk en heel begrijpelijk, want we willen allemaal dat er weer veel meer ruimte komt voor het welzijn van onze bewoners. Het is alleen wel erg prematuur’, aldus Roeters.

Vaccinatiebewijs
De aangekondigde versoepelingen houden onder andere in dat wanneer 80% van de bewoners twee keer is gevaccineerd, men weer in grotere groepen mag samenkomen. Verder mag bezoek met een vaccinatiebewijs of negatieve test in de hand, zonder mondkapje bij de bewoner in het appartement zijn. Dit echter pas vanaf twee weken na de tweede vaccinatie, zodat het vaccin op kracht heeft kunnen komen. Hierbij zegt Hugo de Jonge wel dat iedere zorginstelling zelf goed moet afwegen of veiligheid van medewerkers en bewoners, versus het welzijn van bewoners met elkaar in balans zijn.

En dat is lastig afwegen volgens Roeters, want het is immers niet bekend wie van de bezoekers is gevaccineerd. ‘We weten zelfs niet van onze medewerkers wie wel of niet is gevaccineerd. In het kader van de AVG mogen we dit niet registeren, dus we tasten hier in het duister. Ook is nog niet bekend of iemand die volledig gevaccineerd is het virus alsnog kan overdragen.’

John Post, regiomanager bij Accolade Zorg, wijst er op dat in onze regio nog steeds veel medewerkers besmet raken en ziek zijn. ‘Zij vormen dan misschien niet meer een groot besmettingsrisico voor de bewoners, maar nog steeds wel voor elkaar. Hiermee staat de zorgcontinuïteit nog steeds onder zeer hoge druk. We gunnen iedereen en zeker onze bewoners eindelijk weer eens een dikke knuffel, maar hiervoor is het eigenlijk echt nog te vroeg.’

Dekelhem
Bij Icare zijn wel al versoepelingen doorgevoerd. Woordvoerder Eline Wagteveld: ‘Bewoners van onze verpleeghuizen zijn volledig gevaccineerd en daar is de vaccinatiegraad hoger dan 80%. Hier waren al kleine versoepelingen mogelijk in de bezoekregeling. Afgelopen week ontvingen contactpersonen van bewoners een brief waarin nieuwe versoepelingen worden aangekondigd. Voorbeelden hiervan zijn dat de eerste groepsactiviteiten weer kunnen plaatsvinden en dat we onze vrijwilligers weer volledig kunnen inzetten. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor locatie Dekelhem in Gieten, waar we naast beschermd wonen ook verzorgd wonen aanbieden.’ Dekelhem kwam eerder in het nieuws vanwege een omvangrijke en dodelijke corona-uitbraak.

‘In Ceresstaete in Assen zitten de bewoners van verzorgd wonen (waar de huisarts de behandelaar is) nog in de 2 weken wachttijd na de 2e vaccinatie. Zodra dit voorbij is kondigen we hier ook deze versoepelingen aan. En in onze locatie Boshof in Assen komen mensen bij ons revalideren. Zij verblijven vaak maar kort bij ons en wonen doorgaans zelfstandig. Hier zijn nog te veel bewoners niet of niet volledig gevaccineerd om te kunnen versoepelen. Vanzelfsprekend houden we ook hier de vaccinatiegraad goed in de gaten en versoepelen als dit verantwoord is.’

Foto: Pixabay.


SHOP LOKAAL – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


ELKE DAG NIEUWS IN DE MAIL

  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Reacties

Cookieinstellingen