April doet wat ie wil

Foto: Pixabay

Regio- April doet wat ie wil. Dat blijkt maar weer. De ene week zonovergoten zomerweer en de andere week hagel, sneeuw en vorst. Voor wie een week geleden ook zo genoot van het zomerse weer en zich nu klappertandend zit af te vragen waarom de muts weer op moet en of er misschien iets bijzonders aan de hand is met het klimaat: geen paniek, dit komt vaker voor.

‘Er is geen sprake van uitzonderlijk koude omstandigheden’, zegt Johnny Willemsen, meteoroloog bij Weeronline. ‘Kouderecords worden deze week niet gebroken en hoewel sneeuw in april door de opwarming van het klimaat steeds zeldzamer wordt is het niet uitzonderlijk. Vorst komt gemiddeld op vier dagen in april voor. Gevoelsmatig is het huidige weer wel bijzonder. Dit komt doordat april de afgelopen jaren vaak zonnig en relatief warm verliep en natuurlijk doordat het vorig week al recordwarm lenteweer is geweest.’

De verschillen zijn altijd al groot geweest in de maand die doet wat ie wil: ‘De hoogste temperatuur ooit gemeten in april in Nederland is 32,2 graden (21 april 1968). Recordkoud was het op 12 april 1986 met een minimumtemperatuur van -6,6 graden. Deelen is recordhouder over alle stations met -9,4 graden.
In 1970 viel op maar liefst acht dagen sneeuw in De Bilt en op 6 april van dat jaar sneeuwde het in het noordoosten 15 uur. In Eelde ontstond een sneeuwdek van 5 cm. Op 11 april 1978 viel op veel plaatsen meer dan 10 cm sneeuw.
En dat is nog maar een greep uit het aantal dagen dat Nederland in april wit kleurde. Op nog veel meer dagen viel natte sneeuw die niet bleef liggen. Tegenwoordig zien we gemiddeld eens in de drie jaar sneeuwvlokken in april. Vroeger was dat vrijwel elk jaar.’

Ondanks de code geel van het KNMI -of misschien wel dankzij de waarschuwing- zijn er deze dinsdag weinig ongelukken gebeurd in Drenthe. Een gekantelde vrachtwagen op de Drentse Mondenweg tussen Valthermond en Nieuw-Weerdinge is voor zover bekend het enige gladheidsongeval.

Vandaag en morgen houden we nog kans op winterse buien, vanaf donderdag wordt het weer zachter.


SHOP LOKAAL – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


ELKE DAG NIEUWS IN DE MAIL

  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Reacties

Cookieinstellingen