Wat vieren we eigenlijk met Pasen?

Foto: Erik Riensema

Regio- Pasen heeft voor velen een feestelijke betekenis. Genieten van een paasontbijt of paasbrunch, eieren zoeken, gezellig naar de woonboulevard of autoshow, of ’s avonds (maar-nu-even-niet) naar een paasvuur… iedereen viert het lange paasweekend anders. Maar wat vieren we eigenlijk?

Heidens feest
Pasen is van oorsprong een heidens feest. Een feest van de heidense godin van licht en lente: Eastre (of Ostara). Op de zondag na de eerste volle maan werd de vernieuwing van het leven gevierd. Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste die heerste als de voorraden van de winter opraakten.

Opstanding
In christelijke gezinnen wordt met Pasen de opstanding van Jezus Christus gevierd, nadat hij op goede vrijdag gestorven is. Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging.

Bevrijding
De Joden vieren met Pesach, het joodse paasfeest, de bevrijding uit de slavernij uit Egypte.

Waarom eten we paasbrood?
Rooms-katholieken sluiten de vastenperiode, die direct voor Pasen eindigt, af door feestelijk te bakken. Ze gebruiken ingrediënten zoals spijs, rozijnen, noten, krenten en sukade en sinaasappelsnippers. De vruchten worden geweld en fijngehakt voordat het door het deeg wordt gemengd. Het brood wordt vervolgens op een bakplaat gebakken.
Ook heeft paasbrood op witte donderdag, de donderdag voor Pasen, een speciale betekenis. Het laatste avondmaal van Jezus Christus wordt hiermee herdacht. Jezus vergeleek zichzelf met het brood dat hij uitdeelde.

En dan de chocolade paashazen?
De paashazen vinden hun oorsprong in het heidens paasfeest. De paashaas is een teken van vruchtbaarheid. Vroeger was de paastijd de tijd dat mensen op zoek gingen naar eten. Ze vonden dan eieren in oude hazenlegers. Deze waren daar gelegd door verschillende vogelsoorten, maar men dacht dat de haas dat had gedaan. Dat verklaart ook waarom we nog steeds paashazen eieren laten verstoppen.

Waarom eten we met Pasen eieren?
Het ei stond symbool voor nieuw leven. Daarom is het ook symbool voor het nieuwe leven na de opstanding van Jezus. Eieren werden vroeger ook opgespaard tussen Carnaval en Pasen omdat in die periode streng werd gevast. Op de feestdag van Pasen werden eieren opgegeten om aan te geven dat het vasten voorbij was. Verder zijn ei en kuiken symbool voor het voorjaar en het nieuwe leven.

Paasvuur
De jarenlange traditie van het paasvuur in het oostelijk deel van Nederland is al twee jaar doorbroken door het coronavirus, maar ongetwijfeld zal de hemel volgend jaar in het oosten met Pasen gewoon weer oranjerood kleuren. Het eeuwenoude fenomeen wordt net als Pasen in verband gebracht met de heidense godin Eastre. Het paasvuur zou voor vruchtbaarheid zorgen. Mensen sprongen door het vuur of werden tussen vuren geleid. Ook vonden wilde dansen rond het vuur plaats en werd er veel gedronken. Wilde uitspattingen vonden plaats.
In de 17e eeuw probeerde het protestantisme de traditie te beëindigen met een verbod, maar toen dat niet bleek te helpen werden de paasvuren gekerstend. Het christendom maakte van het paasvuur het aansteken van de paaskaars. Ook vonden wijdingen van het paasvuur plaats. Later kreeg het een christelijke invulling als het licht van Pasen en teken van de verrijzenis van de zoon van God, het licht der wereld.

Geel
Gele linten, gele paaskuikentjes, gele strikken, gele kaarsen, gele tafellakens en servetten; geel is duidelijk een echte paaskleur. Dat komt voort uit het oorspronkelijke lichtfeest. Geel is de kleur van de zon, die na donkere wintermaanden eindelijk weer te zien is.

Vrolijk Pasen!
Vrolijk Pasen zeggen we omdat christenen met Pasen de opstanding van Jezus vieren. Maar ook als je niet christelijk bent, is het leuk om dat te zeggen tegen je dierbaren. Dus, dierbare lezers: Vrolijk Pasen!

 

 


SHOP LOKAAL – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


ELKE DAG NIEUWS IN DE MAIL

  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Reacties

Cookieinstellingen