Actie tegen nacht- en laagvliegen in Drenthe

Foto: Pixabay

Regio- De Stichting Drenthe Blijft Stil (DBS) ondersteunt het wetsvoorstel tegen nachtvluchten van GroenLinks kamerlid Susanne Kröger. In dit wetsvoorstel worden starts en landingen van vliegtuigen tussen 23.00 en 6.00 uur op Nederlandse vliegvelden niet meer toegestaan.

Nu er een voorstel voor herziening van het luchtruim ligt, waarbij alle defensie oefengebieden verplaatst zullen worden naar de provincies Groningen, Friesland en Drenthe vreest DBS voor extreem lawaai en overlast. Los van het feit dat DBS vindt dat dit plan helemaal anders moet, vindt DBS ook dat er door defensie geoefend kan worden in de wintermaanden tijdens de uren dat het al wél donker is, maar nog niet op de uren dat (kleine) kinderen liggen te slapen. Dat er door Apaches, helikopters, verkenningsvliegtuigen gevlogen wordt tussen 22.00 en 7.00 uur vindt DBS onacceptabel. Ook de geluidsoverlast van met name de F-35’s, dat vele malen dat van de F-16 overtreft vindt DBS niet acceptabel.

Jonge kinderen
‘Vliegtuiglawaai tast de gezondheid van mensen in ernstige mate aan. Niet alleen heeft het effect op een gezonde slaap, het geestelijk welzijn, maar het is ook van invloed op de stofwisseling, het immuunsysteem, een oorzaak van hart- en vaatziekten enz. Vooral voor jonge kinderen, die om 19.00 uur al slapen, is het effect van extreem vlieglawaai zeer belastend voor een goede hersenontwikkeling.’ Hierom is DBS van mening dat het verboden moet worden om in de late avond en nacht met deze toestellen over land te vliegen en tussen 19.00 en 7.00 uur op te stijgen en landen.

Naast de oefenvluchten van de F-35, het vliegen in de late avond door defensietoestellen, is DBS ook tegen het laag over Drenthe vliegen van burgervliegtuigen van en naar Schiphol en Lelystad Airport. Hierom is DBS een petitie gestart en vraagt iedereen die van mening is dat de stilte, de natuur, de recreatie in Drenthe moeten blijven, om deze petitie te ondertekenen. Het tekenen van de petitie kan digitaal rechtstreeks via de blauwe “TEKEN DE PETITIE TEGEN UITBREIDING VLIEGVERKEER”-knop op de website of via https://drentheblijftstil.nl/teken-de-petitie/.


SHOP LOKAAL – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


ELKE DAG NIEUWS IN DE MAIL

  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief