Niet vergeten: zomertijd | Klok uur vooruit

Foto: Pixabay

Regio- Niet vergeten: het is dit weekend zomertijd! Oftewel: de klok gaat komende nacht een uur vooruit. Om 02:00 uur de cijfers of wijzers op 03:00 uur zetten. Of, als je dit op zondagochtend leest: het is een uur later dan je analoge klok aangeeft. De meeste digitale klokken op smartphones e.d. passen zichzelf aan.

En in de loop van de komende week is het ook buiten nog eens zomertijd, als we de weersverwachting mogen geloven. Waarbij we woensdagavond nog een zomers cadeautje van Rutte c.s. krijgen: de avondklok gaat in verband met de zomertijd een uur later in, om 22:00 uur.

Uitstel
Eerder was er sprake van dat er op termijn een eind zou komen aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Een meerderheid van het Europees Parlement wilde er vanaf dit jaar mee stoppen. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat. De lidstaten hebben er vervolgens nog geen beslissingen over genomen.

Biologische klok
Door de zomertijd is de nacht van zaterdag op zondag een uurtje korter, is het ’s ochtends langer donker maar in de avond langer licht. De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.

Sinds 1916
In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de ‘normale’ tijd.

Voor mensen die het verzetten van winter- naar zomertijd verwarrend vinden, het ezelsbruggetje luidt: vóórjaar – klok vóóruit.

 


SHOP LOKAAL – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


ELKE DAG NIEUWS IN DE MAIL

  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Bron: NieuwsNL/ANP.

Reacties

Cookieinstellingen