OM: geen strafrechtelijke vervolging NAM

Foto: Pixabay

Regio- Het openbaar ministerie (OM) wil de NAM in Assen niet strafrechtelijk vervolgen voor het veroorzaken van levensgevaar door gaswinning. Het OM concludeert na uitvoerig onderzoek dat er geen bewijs is voor opzettelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen.

Artikel 12
In 2017 eisten de Groninger Bodem Beweging en enkele individuele klagers uit de provincie Groningen via een artikel 12 procedure dat de NAM zou worden vervolgd. Het gerechtshof gelastte het OM om te onderzoeken of er bewijs is voor de aanklacht.
Dit onderzoek is onder verantwoordelijkheid van de officier van justitie van het parket Noord-Nederland uitgevoerd door de FIOD. In maart 2018 is begonnen met het getuigenverhoor van klagers bij de rechter-commissaris. Ook zijn diverse locaties bezocht. Het omvangrijke onderzoek beslaat de periode 1993 – 2018 en heeft geresulteerd in een proces-verbaal van circa elfduizend pagina’s.

Geen levensgevaar
Uit het onderzoek is gebleken dat er sprake is van aanzienlijke schade aan woningen als gevolg van de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen. In onderzochte gevallen bleek de constructie van de woningen aangetast. Echter, er blijkt dat in geen enkel geval, als gevolg van deze schade, concreet gevaar voor het leven van de bewoners is ontstaan.
Naar het oordeel van het OM is in de onderzochte gevallen geen bewijs te vinden voor opzettelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen door de NAM en moet de vervolging daarom definitief worden stopgezet.

Leed
“We willen benadrukken dat met deze beoordeling niets wordt afgedaan aan het concrete leed dat klagers en andere gedupeerden tot op de dag van vandaag ondervinden van de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. En de daarmee gepaard gaande gevoelens van onveiligheid. Het strafrecht biedt in deze zaak geen reële oplossing voor de problemen van de klagers. Langs andere wegen zal het leed moeten worden gecompenseerd”, aldus Diederik Greive, hoofdofficier van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

Gerechtshof
Het is nu aan het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden om te beslissen of het OM de vervolging inderdaad kan staken. Wanneer dit besluit valt is nog niet bekend.


SHOP LOKAAL – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


ELKE DAG NIEUWS IN DE MAIL

  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Reacties

Cookieinstellingen