Meer schoorsteenbranden in Drenthe

Foto: Leroy Wijnveldt

Regio- Het aantal schoorsteenbranden in Drenthe is vorig jaar gestegen met 26 procent, van 58 naar 73. Dat blijkt uit onderzoek van Univé in samenwerking met Alarmeringen.nl. Landelijk vatten vorig jaar 1679 schoorstenen vlam, dat is bijna 5 per dag.

Gelderland
In Gelderland werd het vaakst een schoorsteenbrand doorgegeven in 2020. Vanuit de grootste provincie van het land ontving de brandweer maar liefst 292 meldingen, goed voor 17,3 procent van het totaal. Met 287 doorgegeven schoorsteenbranden neemt Noord-Brabant de tweede plaats in het overzicht in en met 192 meldingen Noord-Holland de derde plaats. Drenthe lijkt het met 73 meldingen veel beter te doen, maar relatief is het vergelijkbaar met Gelderland, dat vier keer zo veel inwoners heeft en ook vier keer zoveel meldingen.

Avonduren
Het stoken van een haard of kachel is volgens Brandweer Nederland een van de drie meest voorkomende oorzaken van brand in Nederland. Niet heel verrassend gebeurde dat het vaakst op de koude dagen in het jaar en veelal in de avonduren. Twee derde van de gemelde schoorsteenbranden vindt plaats tussen 16.00 en 22.00 uur.

Brandbare teerlaag
Ook dat is volgens Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé, weinig verrassend. ‘Tussen die tijdstippen is de schoorsteen het heetst. De kans is dan het grootst dat de creosoot, een brandbare teerachtige laag onverbrande roetdeeltjes die zich ophoopt aan de binnenkant van de schoorsteen, vlamvat,’ aldus Dokter. ‘En wanneer dat gebeurt bestaat – vanwege de vaak centrale ligging van een schoorsteen in huis – het gevaar dat de brand zich uitbreidt naar andere delen van de woning.’

Vegen
Volgens Dokter is het risico op een schoorsteenbrand eenvoudig te voorkomen. Schoon en veilig stoken betekent volgens hem droog hout gebruiken en de luchttoevoer openhouden, zodat onverbrande deeltjes zich niet ophopen in het rookkanaal. Daarnaast is volgens de manager het minstens één keer per jaar grondig laten vegen van het rookkanaal ‘een absolute must.’ Toch is dat niet voor alle Nederlanders met een kachel of open haard de norm. Uit eigen onderzoek dat de coöperatie liet uitvoeren door Ipsos concludeerde Univé eind 2019 dat de termijn tussen een schoonmaakbeurt langer dan een jaar is. De peiling liet zien dat vier procent van de stokers zelfs het volle risico neemt en de schoorsteen nooit laat vegen.

Verantwoording
Deze data is opgesteld in samenwerking met alarmeringen.nl. Loze meldingen, opschalingen en herhaalde oproepen zijn voor deze analyse zo veel mogelijk buiten beschouwing gelaten. Om goed te kunnen vergelijken is daarom maximaal 1 melding per dag per staat meegeteld en is enkel gekeken naar schoorsteenbrand gerelateerde P2000-meldingen. Bron: Univé.


SHOP LOKAAL – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


ELKE DAG NIEUWS IN DE MAIL

  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief