Drentsche Aa steeds schoner

Foto: Marketing Drenthe - Leonie Wiers

De Drentsche Aa wordt steeds schoner. In de afgelopen twee jaar is er één overschrijding van de drinkwaternorm geconstateerd. In het verleden gebeurde dat veel vaker. En dat is goed nieuws voor de waterkwaliteit, meldt het Waterschap Hunze en Aa’s.

Drinkwater
Een schone Drentsche Aa is belangrijk, omdat er water uit de bron gewonnen wordt door Waterbedrijf Groningen voor de bereiding van drinkwater. Het water uit de Drentsche Aa wordt na zuivering dagelijks door meer dan 200.000 mensen in onder andere de stad Groningen gedronken.

Bestrijdingsmiddel
Het Waterbedrijf Groningen meet in de periode van april tot en met december wekelijks de waterkwaliteit van de beek. De metingen worden getoetst aan de milieukwaliteitsnorm voor drinkwater. De overschrijding die vorig jaar werd aangetroffen was een overschrijding van de stof MCPA. Deze stof zit in middelen die gebruikt worden bij de bestrijding van onkruiden op landbouwpercelen en sportvelden. Het middel mag niet worden gebruikt door particulieren.

Projecten
De provincie Drenthe, het Waterbedrijf Groningen en waterschap Hunze en Aa’s werken sinds 2015 samen in een programma om het water in de beek de Drentsche Aa zo schoon mogelijk te houden. In verschillende projecten nemen onder andere agrariërs en bedrijven maatregelen om emissie van chemische middelen te voorkomen of te beperken.

In het verleden werden er te hoge concentraties van stoffen die in gewasbeschermingsmiddelen zitten in het oppervlaktewater aangetroffen. De doelstelling van het programma is om in 2023 nog maximaal één overschrijding aan te treffen bij het innamepunt. Voor 2020 is dit dus alvast gelukt. En dat is goed nieuws voor de waterkwaliteit. Want hoe minder gewasbeschermingsmiddelen er in het water komen, hoe minder er door het waterbedrijf uitgehaald hoeven te worden.


Wil je dit bericht delen op Twitter, Facebook of LinkedIn? Klik dan op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Reacties

Cookieinstellingen