Oud en nieuw bijeen in het mooie Gieterveen

Foto: Erik Riensema

Bijna 150 jaar lang bepaalde De Eendracht de skyline van het mooie dorp Gieterveen. Maar nu niet meer. Anno 2021 steken de grote broers van Windpark Drentse Monden en Oostermoer met kop en schouders boven de monumentale korenmolen uit. Een nieuwe skyline en nieuwe schilderachtige taferelen, onder het motto ‘Oud en nieuw bijeen in het mooie Gieterveen’.

Mooi?

Of niet mooi?

Maar of we ze nu mooi vinden of niet: ze zijn er. En komen er. Overal in de Veenkoloniën verandert momenteel de skyline. En zelfs daarbuiten: zo zijn de 210 meter hoge nieuwe windmolens ook vanaf de kop van de Hondsrug bij Borger goed te zien.

Op dit moment zijn 20 van de 45 windmolens afgebouwd. De komende tijd verrijzen nog twee rijen windmolens langs Gasselternijveen en een extra rij tussen Nieuw-Buinen en 1e Exloërmond. Alleen de veel eerder gebouwde windmolen aan de Drentse Mondenweg bij 1e Exloërmond is in bedrijf, de rest houdt de wieken nog stil.

Even verderop, langs de N33 tussen Bareveld en Zuidbroek, staan ze wel al volop te molenwieken, de nieuwe windmolens. Tot nut van ons allemaal, want schone groene stroom.

De Eendracht was er vele jaren sinds 1877 (herbouwd in 1904 en gerestaureerd in 2007) ook tot nut van ons allemaal, want meel. Maar nu niet meer. De molenaarsfamilie Mulder -what’s in a name- maalt sinds 2004 geen koren meer in De Eendracht.

Het koren wordt tegenwoordig gemalen in een fabriek. Met een machine. Op stroom. Van windmolens.

Wat rest is een nieuwe schilderachtige skyline van het mooie Gieterveen.

Of niet schilderachtig?

En dan nog: wie die nieuwe turbines het schilderen niet waard vindt? Die schildert ze gewoon niet…

 

Oud: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Eendracht_(Gieterveen)

 

Nieuw: https://www.drentsemondenoostermoer.nl/

 


Wil je dit bericht delen op Twitter, Facebook of LinkedIn? Klik dan op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Reacties

Cookieinstellingen