Minder woninginbraken in Aa en Hunze

Foto: Pixabay

Het aantal woninginbraken in de gemeente Aa en Hunze is vorig jaar afgenomen met 35 procent, vergeleken met een jaar eerder. Landelijk is er sprake van een afname van 23 procent, meldt het CBS. Dat betekent niet dat er overal sprake is van afname: in 65 van de 355 gemeenten in Nederland is juist meer ingebroken. Waaronder de gemeenten Assen en Midden-Drenthe.

Het totaal aantal door de politie geregistreerde misdrijven in Nederland was vorig jaar 2 procent lager dan een jaar eerder. Vooral bepaalde vormen van traditionele criminaliteit zoals zakkenrollerij (-47 procent), woninginbraak (-23 procent) en winkeldiefstal (-13 procent) lieten vorig jaar een daling zien. Tegelijkertijd registreerde de politie meer online criminaliteit zoals verkoopfraude, valsheid in geschrifte en hacken.

Het CBS heeft geen onderzoek gedaan of er verband is met de coronapandemie, maar het is aannemelijk dat de criminaliteit is beïnvloed door de corona en de genomen maatregelen. Zakkenrollen werd lastiger en meer thuiswerken verkleinde de kans op woninginbraak. Landelijk gezien, althans. Dit verklaart echter niet waarom er in Assen en Midden-Drenthe meer is ingebroken; de oorzaak daarvan is niet bekend.

Verder is er zeer waarschijnlijk samenhang tussen de (al dan niet gedeeltelijke) winkelsluiting en de beperkte toegang tot winkels, en de daling van het aantal gevallen van winkeldiefstal.

Meer hierover bij het CBS.


Wil je dit bericht delen op Twitter, Facebook of LinkedIn? Klik dan op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Reacties

Cookieinstellingen