Vuurwerkverbod leidt tot 75 % minder oogletsel

Foto:

Een voordeel van het vuurwerkverbod tijdens de afgelopen jaarwisseling is dat oogartsen veel minder te doen hadden. Er hebben landelijk 47 mensen -van wie één in Drenthe- oogletsel door vuurwerk opgelopen. Dat is een afname van 75 procent.

Een en ander blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de oogartsen in Nederland, verenigd in het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Het is een voorlopig overzicht; de definitieve gegevens worden bekend gemaakt tijdens het NOG-congres op 24 maart. Wel bekend is dat het enige Drentse slachtoffer uit Hoogeveen komt.

“Dit was landelijk gezien de rustigste Oud en Nieuw in de 13 jaar dat we het bijhouden. Het bewijs dat een verbod op consumentenvuurwerk werkt, is geleverd. Vuurwerk in handen van de consument is te risicovol en wij blijven dan ook strijden voor een verbod op consumentenvuurwerk”, aldus Tjeerd de Faber, oogarts en vuurwerkwoordvoerder van het NOG.

Als alternatief geven de oogartsen het advies om openbare vuurwerkshows door de lokale gemeentelijke overheden, dorpsverenigingen en ondernemers te laten organiseren en afgestoken door vuurwerk-professionals. Gezien het duidelijke effect van het tijdelijke verbod op consumentenvuurwerk zijn alle oogartsen in Nederland van mening dat het gedogen van consumentenvuurwerk niet verantwoord is en dan ook verboden moet worden.

In 2014 zijn de oogartsen gestart met het vuurwerkmanifest. Inmiddels hebben zich meer dan 650.000 particulieren en organisaties zich zowel bij de online petitie als bij Het Vuurwerkmanifest aangesloten. Het Vuurwerkmanifest kan nog steeds ondertekend worden en blijft online staan tot het consumentenvuurwerkverbod doorgevoerd is: www.vuurwerkmanifest.nl.

 

Bron: NOG.

Foto: Pixabay.


Wil je dit bericht delen op Twitter, Facebook of LinkedIn? Klik dan op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Reacties

Cookieinstellingen