Meerderheid wil niet bij windmolen wonen

Foto: Pixabay

Bijna de helft van de Nederlanders heeft er bezwaar tegen om vlakbij een windmolen te wonen. Nog eens 21% zegt dit liever niet te willen. Het grootste bezwaar tegen windmolens is de vrees voor overlast. Toch zou een vijfde van de Nederlanders die niet in de buurt van een windmolen wil wonen, dit wél willen als zij korting krijgen op hun energiecontract of gratis stroom ontvangen van de windmolen.

Dat blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Ruim zes op de tien huishoudens heeft een groen energiecontract, waarvan de helft een energiecontract is met groene energie uit Nederland. Toch wil het overgrote deel van de Nederlanders geen last hebben van de productie van deze zogeheten oranje stroom. Ramón Voges, energiespecialist van Pricewise: ‘We zien dat veel Nederlanders willen bijdragen aan een beter klimaat, maar een windmolen in de buurt gaat voor velen toch te ver.’ Van de Nederlanders die niet bereid zijn in de buurt van een windmolen te wonen, is het grootste bezwaar tegen windmolens dat deze overlast geven (57%). Ook het verpesten van het uitzicht wordt genoemd als reden (21%).

Slechts 12% van de Nederlanders geeft aan het geen probleem te vinden om in de buurt van een windmolen te wonen. Verder geeft 21% aan er niet direct bezwaar tegen te hebben om in de buurt van een windmolen te wonen, maar zij zouden dit toch liever niet willen.

Voor 63% van de respondenten die niet in de buurt van een windmolen willen wonen, verandert korting op het energiecontract of gratis stroom van die windmolen niets aan hun mening. 19% verandert toch van mening door een korting en 18% twijfelt nog. Vooral voor 65-plussers maakt een korting niets uit. Zij willen hoe dan ook niet naast een windmolen wonen.

Bron: Pricewise – 69% Nederlanders woont liever niet in de buurt van een windmolen ondanks ambitie te verduurzamen


Wil je dit bericht delen op Twitter, Facebook of LinkedIn? Klik dan op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Reacties

Cookieinstellingen