Wilt u meewerken aan Struikelstenen in Aa en Hunze?

In veel Nederlandse gemeenten zijn Struikelstenen gelegd voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Aa en Hunze gaan we daar een begin mee maken. In eerste instantie voor de Joodse inwoners en verzetsmensen die zijn afgevoerd en niet zijn teruggekeerd. Struikelstenen worden gelegd door de gemeenschap. Daarom willen we u uitnodigen mee te doen aan een werkgroep, bestaande uit een afvaardiging van de historische verenigingen, 4 mei comités, gemeenteraad en college.

Bijeenkomst werkgroep

U bent van harte welkom bij de bijeenkomst van de werkgroep op woensdag 28 maart van 10.00 tot 12.00 uur, in het gemeentehuis aan de Spiekersteeg 1 te Gieten.

Graag van tevoren aanmelden bij Ria Rademaker via [email protected] of (0592) 26 65 95. Ook wanneer u over informatie beschikt, komen we graag met u in contact.

Struikelstenen

Het leggen van Stolpersteine, in het Nederlands struikelstenen, is een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Demnig wil met zijn Stolpersteine de herinnering levend houden aan slachtoffers van het naziregime, onder wie Joden, zigeuners, verzetsmensen en mensen die vervolgd werden om hun politieke overtuiging, seksuele geaardheid, geloof of handicap.

Stolpersteine, zijn kleine keien van 10x10x10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. In het plaatje is met eenvoudige letters de volgende tekst geslagen:

Naam van het slachtoffer – Geboortedatum van het slachtoffer – Datum en plaats van deportatie van het slachtoffer – Datum en plaats waar het slachtoffer is vermoord.

De steen wordt gelegd in de stoep voor het huis waar het slachtoffer als laatste heeft gewoond.

Bron: Gemeente